Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt blijft moeizaam lopen

Anders dan de eiermarkt geven de aanstaande feestdagen op de vleeskuikenmarkt geen lucht.

De markt zit nog steeds muurvast. Net als in voorgaande weken is vooral de afzet van filet teleurstellend. De VCN daalt opnieuw. En met 1,3 cent hoort de daling van komende week bij de grotere prijsverlagingen. De VCN komt daarmee op € 0,772 per kilo. Ook de Belgische ABC-prijs, die in 3 maanden tijd al 15 cent gedaald is, verliest opnieuw een cent en komt op € 0,79 cent per kilo. De prijs van de vrije vleeskuikens in Barneveld blijft wel onveranderd op een niveau van € 0,76 tot € 0,78 per kilo levend gewicht.

Vrije prijs in Polen gedaald

De prijsdruk komt met name uit het oosten. Nederlandse slachterijen zien dat hun Poolse collega’s, die veel minder op contract werken, de pijn veel harder bij de pluimveehouders neerleggen. De vrije prijs in Polen is gedaald tot onder de 60 cent per kilo. Inclusief toeslagen voor GMO en concepten zit de Nederlandse prijs zo’n € 0,30 per kilo levend gewicht hoger. De slachterijen herkennen zich dan ook niet in de kritiek van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders op de totstandkoming en de hoogte van de noteringen.

Braziliaans product nadrukkelijk aanwezig

Ook het Braziliaans product is veel nadrukkelijker in de markt aanwezig. Er wordt gezegd dat er al schepen vol Braziliaanse filet in de Rotterdamse haven liggen te wachten op vrijgave na 1 januari. Al is de prijs van die filet hoger dan momenteel voor Nederlandse filet betaald wordt.

Ver vooruitplannen

Door het uitvallen van slachtdagen zal de druk in de markt volgende week zeker niet afnemen. Slachterijen hebben met hun planning ingespeeld op de feestdagen door al enkele weken leveringen wat naar voren te halen. Anderen houden in hun planning rekening met het doorschuiven van slachtingen wanneer personeelstekort zou ontstaan rond de kerst. Ver vooruitplannen is de manier om moeilijke weken door te komen. Zo zijn er slachterijen die hun blik nu al richten op week 17 van volgend jaar, waarbij Pasen en Koningsdag in dezelfde week vallen.

Prognose: prijsdruk houdt aan

Of registreer je om te kunnen reageren.