Pluimveehouderij

Achtergrond

Duitse vraag naar kip blijft groeien, zelfvoorzieningsgraad daalt

De kuikenvleesproductie in Duitsland kent tot dusver deze eeuw alleen maar groei. Dit jaar overstijgt de productie voor het eerst de 1 miljoen ton.

De consumptie van pluimveevlees groeit in Duitsland ook dit jaar verder door. Volgens landbouwmarktbureau AMI komt de teller aan het eind van het jaar op 21,9 kilo per inwoner. Dat is 1 kilo meer dan in 2017 en 2,8 kilo meer dan in 2011. Met de groeiende binnenlandse vraag neemt de zelfvoorzieningsgraad echter af. Deze daalt dit jaar naar 95% tegen nog 99% vorig jaar. De import stijgt met 55.000 ton naar ruim 1 miljoen ton, terwijl de binnenlandse productie zich ten opzichte van vorig jaar handhaaft op 1,722 miljoen ton.

Kuikenvleesproductie groeit in hoog tempo

Vleeskuikens (‘kip’) domineren het Duitse beeld en daar komt ook de groei in hoofdzaak vandaan. Dit jaar neemt de kuikenvleesproductie uitgaande van de raming van AMI toe naar 1,01 miljoen ton geslacht gewicht. Dat is 4% meer dan in in 2017 en daarmee wordt het record opnieuw verbeterd. Tevens wordt 2018 het jaar waarin de productie de 1 miljoen ton voor het eerst overstijgt. De kuikenvleesproductie is jaar na jaar gegroeid en bovendien in een relatief hoog tempo, vergeleken met de productie van kalkoen en eendenvlees. Laatstgenoemd product is zoals bekend voor wat betreft de afzet overigens vooral een kerstseizoensaangelegenheid.

Ruimte voor verdere groei

Het aandeel van kuikenvlees binnen de totale pluimveevleesproductie raamt AMI voor dit jaar op 64,6%. De groei sinds de eeuwwisseling kan worden geïllustreerd met de volgende cijfers. In 1999 bedroeg de productie nog slechts 379.000 ton, in 2005 was het al meer dan een half miljoen ton en in 2010 meer dan 850.000 ton. In principe is er ruimte voor verdere groei, want de consumptie per inwoner is in vergelijking met het Europese buitenland nog aan de lage kant.

Stagnatie kalkoenensector

De kalkoenensector hikt daarentegen aan tegen stagnatie. Dit jaar loopt de productie van kalkoenvlees terug naar 474.000 ton. In 2017 was het corresponderende cijfer 483.000 ton. Vanaf het begin van de eeuw tot vorig jaar was wel sprake van groei, die echter de laatste 5 jaar een afvlakking liet zien. Het aandeel van kalkoen binnen de pluimveevleesproductie is dit jaar nog ruim 30%. Het nicheproduct eendenvlees komt op een aandeel van 2,3%. Dat komt neer op een productie dit jaar van 36.000 ton. Om de 100% vol te maken tenslotte moet worden gekeken naar primair ganzen en soepkippen.

Of registreer je om te kunnen reageren.