Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Contractprijzen kuikens dalen, vrije prijzen stabiel

De vleeskuikenmarkt kende opnieuw een stroeve week.

Het aanbod aan levende kuikens is ruim voldoende. De afzet van geslacht product blijft echter onder druk staan.

Slachterijen krijgen nog steeds veel slachtrijpe dieren binnen. Daar waar dit meer is dan de slachtcapaciteit wordt anders nog wel eens wat doorverkocht aan een andere slachterij. Dat gebeurt onder de huidige prijzen niet meer. Slachterijen lossen het liever intern op (bijvoorbeeld door de slachtploeg wat langer door te laten werken) dan de dieren voor een lagere prijs aan de concurrent te laten en met dat eigen vlees op de vleesmarkt te worden beconcurreerd.

Mee met prijzen van aanbieders Polen en Oekraïne

De prijzen op de vleesmarkt staan nog steeds onder druk. Slachterijen moeten mee met de prijzen waarvoor met name Poolse en Oekraïense aanbieders hun producten laten.

De afzet van de poten loopt nog redelijk door voor een stabiele prijs. Het zijn met name de luxere delen waar de pijn zit. De borstkappen worden wekelijks € 0,05 per kilo lager geprijsd. En aan de prijsval lijkt ook nog geen eind te komen.

‘Pijn verdelen’

Slachterijen vinden dat zij niet alleen voor de prijsdruk op moeten draaien, maar roepen op de pijn te verdelen. Oftewel: druk op de vleeskuikennoteringen. Het is dan ook niet verrassend dat alle contractnoteringen volgende week 1 cent lager uitkomen.

Frisia Food komt daarmee uit op € 0,80 per kilo en Esbro noteert het hoogst met een prijs van € 0,83 per kilo levend gewicht. VCN begint nu ook harder te dalen. Waar deze notering eerdere weken nog met tienden van een cent terug liep, bedroeg de daling vorige week 1 cent en gaat deze komende week 1,5 cent naar beneden. VCN komt daarmee op € 0,792 per kilo.

De prijs van de vrije vleeskuikens in Barneveld bleef echter onveranderd op € 0,76 tot € 0,78 per kilo levend gewicht. De verwachting van de marktcommissie is dat dit niveau in ieder geval tot de kerst blijft gehandhaafd. Ook de vrije prijzen in Polen zijn gestabiliseerd, maar dan op een ander niveau: inclusief btw is de prijs daar € 0,70 per kilo.

Belgische prijzen tussen Nederlandse en Poolse in

In België, waar veel pluimveehouders voor vrije prijzen werken, ligt de notering tussen de Poolse en de Nederlandse in; Deinze noteert € 0,74 tot € 0,76 per kilo. Het zijn prijzen waarvoor boeren hun wenkbrauwen fronzen. Menig boer kiest ervoor de stal wat langer leeg te laten en onderhoud te plegen in plaats van stookkosten te betalen.

Marktpartijen verwachten dat de lijn van dalende contractnoteringen en stabiele vrije prijzen de rest van het jaar aanhoudt. De kerstweken zijn traditioneel moeilijker in de afzet. Ook schuift er dan wat aanbod door, waardoor de eerste weken van januari ook nog niet heel makkelijk zullen zijn. In de loop van januari kan er wel verlichting komen. Als kuikenhouders met kerst niet opstallen, geeft dat in week 5 en 6 wat lucht.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Als ik de klaagzang hoor van de slachters blijft de prijs tot einde van het jaar zakken.
  Bel de kuikenbroeier op hoeft voor mij niet in te leggen.
  Maar een paar week op wintersport,zouden we allemaal moeten doen!

 • Probe

  o o pijn verdelen, doen ze met winst ook zeker.... meeste pluimveehouders draaien toch wel door, dus waarom zou je niet zakken, slachters??
  En in Belgie kun je mooi goedkoop bijkopen, dus geen wolkje aan de lucht.
  Leegstand is inderdaad beste oplossing en goedkoopste. Geen stookkosten en pluimveerechten kun je goed verleasen. Maar dat zal slachterij wel tegenhouden: u moet wel doordraaien. Snap u het nog?

Of registreer je om te kunnen reageren.