Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenprijs opnieuw lager

De prijs van de vrije vleeskuikens in Barneveld gaat deze week 2 cent omlaag.

Met een prijs van € 0,76 tot € 0,78 is het laagste prijsniveau in 5 jaar bereikt. Het steekt schril af tegen de € 0,99 die begin september nog gehaald werd. In 10 weken tijd is de notering ruim 20% gedaald.

Het verschil had nog groter kunnen zijn. Een prijsdaling van 3 tot 4 cent zat in de pen. Doordat verschillende slachterijen in het overleg aan gaven dat de prijsbodem naar hun idee bereikt is, kwam de noteringscommissie na overleg uit op een min van 2 cent.

Contractprijzen lager

Ook de contractprijzen gaan omlaag. De VCN daalt € 0,003 naar € 0,817 per kilo. Bij Jan van Ee en Frisia Food gaat de notering een cent omlaag naar respectievelijk € 0,835 en € 0,82.

De markt zit namelijk erg vol. Slachterijen schuiven slachtingen door naar de volgende week of vriezen een deel van het product in. Ook deze week is dat bij sommige slachterijen het geval, hoewel er ook geluiden zijn dat het deze week juist wat minder is. Evengoed is het aanbod van slachtrijpe dieren erg ruim.

Dat komt omdat nu alles samen komt. Doordat er een tijd lang geen filet uit Brazilië kwam, kwam er ruimte voor groei op de Europese markt. In landen als Polen steeg de productie flink. Maar ook uit Nederland groeide het aanbod van vleeskuikens door de gunstige markt. Nu Brazilië terug op de markt is, is de vierkantverwaarding lastiger omdat het marktevenwicht nu anders is. De prijs van de poten is redelijk stabiel, maar er ontstaat vooral druk op de filet.

Ruim aanbod vleeskuikens tot eind dit jaar

Slachterijen worden nu al gebeld met aanbod voor over 2 weken. De verwachting is dan ook dat het aanbod de rest van dit jaar erg ruim blijft. Een prijsstijging zit er dan ook niet in. De vrije prijzen zullen eerder nog wat dalen dan gelijkblijven. Ook de contractprijzen zullen nog wat naar beneden gaan. De Belgische ABC-prijs is in 9 weken tijd 11 cent gezakt. Daardoor zal de VCN, die trager daalt en stijgt, ook nog wel even verder dalen. Echter, als China opengaat voor Europees product om minder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten, kan het tij zomaar keren.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.