Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt stabiliseert weer wat

De vleeskuikenmarkt lijkt weer iets tot rust te komen. Er is nog altijd meer dan genoeg aanbod, maar de ergste druk lijkt weer wat van de ketel.

De noteringen voor vrije kuikens maken in Barneveld opnieuw een pas op de plaats. Ze blijven voor de tweede week staan op € 0,78 tot € 0,80 per kilo levend gewicht. Ook Frisia Food hield zijn prijs gelijk, dit op € 0,83. De contractnoteringen zakken deze week 10 tot 15 cent. Esbro heeft met € 0,85 de hoogste notering. De VCN zit daar 3 cent onder, na een daling van 0,7 cent deze week.

Naast het grote aanbod uit eigen land, komen er meer slachtrijpe dieren uit België en bieden Poolse aanbieders hun product voor zeer scherpe prijzen aan. Zij hebben een goede deal met China kunnen sluiten over de afzet van poten, waardoor ze een duidelijk voordeel in de vierkantsverwaarding hebben ten opzichte van Nederlandse aanbieders.

In eigen land kwam er afgelopen weken bovenop het al ruime aanbod aan slachtrijpe dieren, wat extra aanvoer doordat slachterijen volop gingen schuiven in hun planning om goed uit te komen in de weken van kerst en de jaarwisseling. Deze week liep het aanbod echter weer redelijk goed weg. Daarbij stabiliseert ook de vleesmarkt zich. Slachterijen konden hun product voor gelijke prijzen als vorige week afzetten. Maar ze schrijven het wat vriendelijker klimaat ook toe aan meer subjectieve begrippen als het feit dat afnemers niet al op donderdag beginnen te bellen om de druk op de prijs van de volgende week op te voeren.

Evengoed verwachten verschillende marktpartijen dat de druk op verlaging van de contractprijzen nog wel even blijft bestaan. Stijgende prijzen voor vrije dieren zitten er op korte termijn ook niet in. De afzet komende week zal bepalen of het stabiele niveau gehandhaafd kan blijven.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.