Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Vleeskuikenmarkt hard onderuit

De prijs van de vrije vleeskuikens glijdt hard weg.

De noteringscommissie in Barneveld liet de prijs van beide categorieën deze week 6 cent dalen. In 2 weken tijd daalde de notering daarmee 11 cent en komt op een historisch lage prijs van € 0,78 tot € 0,80 per kilo levend gewicht uit.

Het is bijkans de laagste prijs in jaren. Alleen in november 2016 stond de notering nóg lager. Toen was de bovenprijs 2 weken lang € 0,79 per kilo. Daarbuiten kwam de notering de afgelopen 4 jaar niet onder de € 0,83.

En dan te bedenken dat de notering tussen half juli en half oktober nog op € 0,97 tot € 0,99 per kilo stond. Het hoogste niveau in 3 jaar tijd.

Groot aanbod slachtrijpe dieren

Daarmee is ook direct de belangrijkste oorzaak benoemd. De markt piekte wekenlang en de bomen leken tot in de hemel te groeien. Er werd volop opgelegd, ook zonder afstemming met slachterijen. Daardoor is het aanbod van slachtrijpe dieren momenteel erg groot. Zelfs zo groot dat slachterijen de dieren die deze week worden aangeboden niet eens kunnen verwerken, zo verklaren ze. Een deel van het aanbod schuift door naar volgende week. Daardoor komt het zelfs voor dat leegstand niet mogelijk is. Dat de nieuwe kuikens dezelfde dag arriveren dat de slachtrijpe dieren de stal verlaten.

Voor de feestdagen wordt een nieuwe piek verwacht in het aanbod van slachtrijpe dieren. En doordat feestdagen ongunstig vallen, vallen 3,5 slachtdagen uit. Dat betekent dat daardoor opnieuw 7 miljoen slachtingen doorschuiven. Pas over een week of 7 verwachten de slachterijen hun planning weer kloppend te hebben.

Slachtgewicht

Naast het grote aantal kuikens, is het slachtgewicht een volgende oorzaak. Door het prima najaarsweer zit de groei op de meeste bedrijven er goed in. Daardoor komen er veel tonnen vlees uit de slachterij rollen. Het schuiven in de planning versterkt dat effect nog verder. Gemiddeld zijn de kuikens 100 tot 200 gram zwaarder dan eerdere weken en dieren van 3 kilo zijn geen uitzondering deze en komende week.

Een derde oorzaak is het aanbod uit andere landen. Er komen ook veel levende dieren uit België. Daar zijn naar verluidt in de goede tijd zelfs stallen verrezen waarvoor nog geen vergunning is verleend. En uit Polen komt veel geslacht product deze kant op. Dat is begrijpelijk, want de prijs exclusief BTW ligt daar op € 0,68. Een dubbeltje lager als hier.

Ook de contractprijzen staan onder druk. Zowel de VCN als de noteringen van verwerkers gingen een cent omlaag. De VCN komt daarmee op € 0,832 per kilo. De Belgische ABC-prijs ging dubbel zo hard omlaag: met 2 cent naar € 0,87. De notering in Deinze daalde 5 cent naar € 0,79 tot € 0,81.

Grote dalingen zoals deze of vorige week worden niet meer verwacht. Maar of de prijs stabiliseert of opnieuw een veer moet laten, is op dit moment nog moeilijk te voorzien.

Prognose: prijsdruk

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • Probe

  Als men nog kon besluiten minder op te zetten of langer leeg te staan tot eind van dit jaar.... maar slachters hebben de planning al rond en dus boer aan de strop. Met leaseprijzen die de pan uit vliegen is het weer een domper voor veel mesters. Allemaal volgend jaar maar 10% minder opzetten was het allerbeste!!

 • groot boerdam

  Slachters gaan nu marge terug halen die ze van het zomer misten.
  Als ik mester was en moest rechten leasen dan had ik tegen de broeier gezegd zet de broedmachines maar uit!
  Voor niks werken zeker!

 • koestal

  goedkope kerst voor de consument

 • Beste Jacco, ook in Belgie heb je wel degelijk vergunningen nodig om een stal te mogen bouwen. Zeer ongepaste passage in je artikel.

 • info338

  Beste, schrijven alsof het in Belgie allemaal zomaar kan zonder vergunning behoort tot de categorie stemmingmakerij en verlaagt de nieuwswaarde tot roddeljournalistiek. Niemand is hierbij gebaat dat dergelijke ongegronde uitlatingen worden gepubliceerd zonder toetsing aan de werkelijkheid. Danny Coulier voorzitter Vlaamse bedrijfs pluimvee en konijnenhouders

 • R. B.

  Het extra aanbod halen ze over de grens. Ga maar eens een praatje maken met de shaufeur die kan je precies vertellen dat ze de meeste kippen uit het buitenland halen. Por is er af en toch nog te veel kippen ? Ze denken dat we alles zo maar geloven. Volgens mij hebben de heren slagers ergens achteraf mooi zitten vergaderen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.