Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Productie vleeskuikens verschuift naar Oost-Europa

De productie van vleeskuikens verschuift naar Oost-Europa, landen met lagere productiekosten dan de West-Europese landen. West-Europa wordt meer en meer een markt voor kuikens met meerwaarde, zoals concepten (traag groeiend, Beter Leven, biologisch).

In Polen en vooral in Oekraïne stijgt de productie van vleeskuikens: in Polen in de laatste 3 jaar met gemiddeld 4%, in Oekraïne zelfs met 11%. In Europa was de gemiddelde groei in die jaren ongeveer 3,5% per jaar.

Dit blijkt cijfers over de (wereldwijde) productie van pluimveevlees die Jean Spreuwers, sectorhoofd vleespluimvee bij De Heus Voeders, presenteerde tijdens de Trefdag Pluimveehouderij van de Provincie West-Vlaanderen.

Grote projecten in Polen in ontwikkeling

In Polen wordt de komende paar jaar 30% groei van de vleeskuikenproductie verwacht, zei Spreuwers. Hij weet van vergunningaanvragen van enkele grote projecten van 500.000 tot meer dan 1 miljoen kuikens. En dat in 2017 en 2018 in Polen 8 nieuwe slachterijen geopend zijn en worden die elk 1 miljoen kuikens per week kunnen slachten.

Door de productiestijging is Oekraïne van een netto-importeur een netto-exporteur geworden. In 2017 voerde Oekraïne zo’n 250.000 ton pluimveevlees uit, over 2018 zou dat op 400.000 ton kunnen uitkomen. Volgens Spreuwers ontwikkelt ook Rusland zich van netto-importeur naar netto-exporteur. De Russische export komt dit jaar mogelijk uit op 200.000 ton.

Aandeel concepten steeds belangrijker

In West-Europa is er nauwelijks productiegroei. In Duitsland worden nieuwe stallen minder vergund, net als in Nederland, waar de investering in productierechten uitbreiding sterk belemmert.

Het aandeel concepten wordt in West-Europa steeds belangrijker.

De Duitse retail vraagt steeds vaker 5x D (Duitse herkomst van ouderdieren, kuikens, voer en in Duitsland gebroed en geslacht) en strengere bezettingseisen. In Frankrijk neemt de vraag naar né, elevé et abbatu en France (geboren, gehouden en geslacht in Frankrijk) toe. In Nederland is in 2017 het vlees uit de reguliere vleeskuikenhouderij uit het supermarktschap verdreven.
Lees verder onder de foto

Wereldwijd groeit de vleeskuikenproductie, in West-Europa amper, in Oost-Europa des te meer. - Foto: Henk Riswick
Wereldwijd groeit de vleeskuikenproductie, in West-Europa amper, in Oost-Europa des te meer. - Foto: Henk Riswick

Uitdagingen voor China en Brazilië

Wereldwijd groet de vleeskuikenproductie nog steeds. In 2017 bedroeg de wereldproductie zo’n 104,5 miljoen ton, 1 miljoen ton meer dan in 2016. Grote producenten Brazilië en China staan voor uitdagingen. Brazilië kende recent voedselschandalen, moet het hoofd bieden aan anti-dumping in China en heeft problemen met het salmonellavrij produceren. China kampt met productieproblemen doordat het uitbraken van vogelgriep niet kan beteugelen.

De VS, ook een grote producent en netto-exporteur, exporteert weliswaar niet naar Europa, maar beconcurreert Europa wel op de wereldmarkt met kippenbouten.

Het Midden-Oosten kent een langzaam groeiende pluimveevleesproductie en wordt steeds meer zelfvoorzienend. In Zuidoost-Azië stijgt de productie snel.

Laatste reacties

  • fietskip

    En waarom zouden ze in oost Europa geen concepten maken?

  • Alco

    Daar kun je ook filmpjes maken om zo de kippensector hier helemaal de nek om te draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.