Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Polen drukken pluimveevleesmarkt

Afgelopen week was moeizaam voor de vleeskuikenmarkt. Het aanbod van levende kuikens is ruim voldoende. Maar de afzet van geslacht product blijft onder druk staan.

De prijs van de vrije vleeskuikens in Barneveld daalde vorige week 2 cent naar het laagste prijsniveau in 5 jaar. De daling had ook 3 of 4 cent kunnen zijn, dus was de verwachting voor deze week onzeker. Een verdere prijsdaling bleef echter uit; de notering bleef onveranderd op een prijs van € 0,76 tot € 0,78 per kilo levend gewicht.

Notering blijft onveranderd

Slachterijen die kippen over hebben, gaan ze nu niet verkopen, maar slachten ze zelf en vriezen ze in. Degenen die ruimte hebben om extra dieren te ontvangen, kopen maar mondjesmaat bij. Ze hebben nog voldoende. Een wat lagere prijs gaat dan niet direct veranderen. Daarom was de prijscommissie in Barneveld er deze week snel uit: de notering blijft onveranderd.

De contracten zakken wel wat. Alleen GPS houdt zijn Vernieuwde Notering op hetzelfde niveau als vorige week en de week ervoor. De andere contractprijzen dalen. Waar de VCN vorige weken nog met tienden van een cent terug liep, gaat de notering voor komende week met een hele cent naar beneden.

Notering niet in verhouding met prijs

Daarmee is sprake van een versnelling, maar nog altijd staat de daling van deze kuikennotering niet in verhouding tot de daling van de prijzen die slachterijen voor het geslachte product kunnen vragen. Met name de prijs van de borstkappen staat onder druk. Deze is in 2 maanden tijd 50 cent gedaald, waar de VCN 5 cent omlaag ging.

Prijsdruk door aanbod uit Polen en Oekraïne

De prijsdruk komt met name door aanbod uit Polen en Oekraïne. Als slachterijen hier de prijzen van het geslachte product verlagen, duiken de Oost-Europese aanbieders daar weer onderdoor. Dan worden de opbrengsten minder, maar wordt er niet meer product afgezet.

Moeizaam is dus het treffende woord voor de markt. De verwachting is dan ook dat de contracten nog wat verder door zullen zakken. De beurscommissie van de vrije prijzen verwacht dat deze op het huidige niveau het jaar uit zullen zitten. Maar als de vleesprijs verder naar beneden gaat, neemt ook de druk op de vrije prijzen weer toe.

Prognose: prijsdruk houdt aan

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • R. B.

    Met geld van Europa hebben enkele spelers op Nederlandse markt nieuwe moderne fabrieken gebouwd. Nu snappen we ook waarom de fabrieken in Nederland alleen de hoogst nodige onderhoud krijgen. Zij hebben hun toekomst visie anders uitgestippeld. Hun marges halen ze nu uit Polen wel vergeten ze even waardoor ze groot zijn geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.