Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Overaanbod kuikenmarkt neemt wat af

De vleeskuikenmarkt is minder overvoerd dan vorige week. Er is nog steeds veel aanbod, maar slachterijen krijgen hun planning wat beter kloppend.

Nog steeds komen de kuikens ook overal vandaan. Naast het ruime aanbod levende dieren, komt er ook nog steeds veel geslacht product uit landen als Polen, Thailand en Brazilië.

In Polen is afgelopen week de prijs opnieuw 10 cent gedaald. Deze staat nu op € 0,62 per kilo. In Nederland lijkt de ergste hobbel echter te zijn genomen.

Nederlandse prijzen

Na de sterke daling van vorige week blijven de prijzen van de vrije kuikens in Barneveld deze week dan ook onveranderd op € 0,78 tot € 0,80 per kilo.

De contractprijzen van de verschillende verwerkers liggen hoger. Van de Vernieuwde Notering van GPS op € 0,825 tot € 0,86 per kilo levend gewicht bij Esbro en Jan van Ee. Deze noteringen leveren deze week allemaal een cent in.

Ook de VCN gaat wat omlaag. Deze is 0,5 cent lager dan vorige week en staat nu op € 0,827 per kilo. Volgens sommige slachterijen weerspiegelt de notering daarmee de markt niet. Het verloop van de Belgische ABC-notering die op € 0,86 staat maar harder daalt, zou meer marktconform zijn.

Meer vlees de vriezer in

Door het grote aanbod komen slachterijen niet leeg en gaat er meer vlees de vriezer in. En de afname van het bevroren product verslechtert ook. ‘Meestal komt daar wel iemand voor, maar nu krijgen we er niet eens een bod op’, klinkt het.

Inkopers op de vleesmarkt weten dat het aanbod groot is en zetten daarom druk. Zowel de prijzen van borststukken als de poten zijn wat gezakt. De prijs van vleugels niet, maar die gaan deels de vriezer in en zijn daarna weer moeilijker te verkopen.

‘Slachterijen klagen harder dan nodig’

Pluimveehouders hebben de indruk dat de slachterijen soms harder klagen dan nodig is. De Duitse prijzen zijn de afgelopen weken onveranderd. Die zitten nog steeds ruim boven de € 0,90 per kilo. Pluimveehouders vragen zich af waarom de slachterijen daar wel voor dat geld kunnen werken.

Ook worden ze in deze tijd van het jaar benaderd door andere afnemers om contracten voor volgend jaar aan te gaan. ‘Als er niet verdiend zou worden, zouden ze onze dieren niet zo graag willen hebben.’

Aanbod blijft ruim

Slachterijen verwachten dat het overaanbod volgende week verder geslonken zal zijn, maar dat er evengoed nog altijd voldoende slachtrijpe dieren beschikbaar zijn. Opnieuw een stabiele prijs voor de vrije dieren is te verwachten, maar zelfs een plusje is niet uitgesloten. Als er gaten in de planning ontstaan, kan dat gebeuren. Een echte opleving wordt echter de eerste weken niet verwacht.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • R. B.

    60% van de kuikens die hier regulier geslacht worden komt uit het buitenland.
    In Duitsland moeten ze meer betalen en dat korten ze bij de Nederlandse mesters.

Of registreer je om te kunnen reageren.