Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Vleeskuikenprijzen verder omlaag

De vleeskuikenmarkt is deze week opnieuw wat stroever gaan lopen.

De aanvoer is groot en slachterijen krijgen vooral de zware dieren nauwelijks weg. Bij de lichte dieren is nog sprake van een tekort, maar bij de zware dieren zijn er volgens slachterijen veel over. Voor vleeskuikenhouders wordt niet-contract-gebonden afzet steeds lastiger.

Daling van bijna alle noteringen

Bijna alle noteringen gaan dan ook omlaag. De VCN daalt deze week 0,8 cent en komt daarmee op € 0,842 per kilo. Daarmee staat de notering nog 0,9 cent boven het niveau van vorig jaar. Esbro en Jan van Ee zakken van € 0,87 naar € 0,88. GPS gaat ook een cent omlaag en komt op € 0,845.

Besluit niet unaniem

De noteringscommissie voor vrije kuikens in Barneveld was vorige week niet unaniem in het besluit de notering stabiel te houden. Deze week zakken de noteringen 5 cent. Beide gewichtsklassen komen daarmee op € 0,84 tot € 0,86 per kilo. Dat is een cent lager dan het niveau waar de notering een jaar geleden op stond.

Alleen Frisia Food, die vorige week meer verlaagde dan anderen, houdt deze week zijn notering stabiel op € 0,85. Ook de Belgische ABC-prijs blijft gelijk op € 0,89 per kilo. De notering van Deinze zakt wel 3 cent naar € 0,84 tot € 0,86 per kilo.

Goede groei en ruime aanvoer

De prijsdruk komt door de goede groei en de ruime aanvoer op de slachterijen. Aan de andere kant merken pluimveeverwerkers op de afzetmarkt steeds meer concurrentie uit het buitenland. Vooral in Polen is veel stalruimte bijgebouwd, waardoor aanbieders uit dat land hun waar voor scherpe prijzen aanbieden. Maar ook Brazilië en Thailand begeven zich op de afzetmarkten waar ook de Nederlandse verwerkers opereren.

Uiteraard is er de hoop dat met de huidige verlagingen het dieptepunt bereikt is. Ingewijden in de markt vinden het echter lastig om een voorspelling te geven of de bodem bereikt is, of dat de noteringen komende week verder zullen dalen.

Prognose: prijsdruk

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Jammer dat de prijzen dalen, omdat naast de voerkosten (die ook stijgen) de productiekosten ook steeds verder stijgen.
  Naar de vrije markt kijkend is het frappant dat bij een verhoging van de prijzen het soms tot 36 uur duurt vooraleer op Pluimveebeurs.nl deze verhoging wordt gemeld.
  Bij een prijsverlaging weet men niet hoe snel dit op de vermelde website te publiceren. Woensdagavond om 18.16 stond het er al op. Hele vreemde gang van zaken.

 • groot boerdam

  Bij deze verlaging en voerprijs verhoging word het aanbod rap minder.
  Vooral de mesters die pluimveerechten moeten leasen voor het laatste rondje,en hogere stookkosten hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.