Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenprijzen doen klein stapje terug

De kuikennoteringen dalen licht.

De VCN neemt met een kwart-cent af naar € 0,852. De noteringen van Frisia Food, Jan van Ee en Clazing dalen met 1 cent naar respectievelijk € 0,87, € 0,90 en € 0,905 per kilo levend gewicht. De Belgische noteringen, die vorige week al 1 tot 3 cent inleverden, dalen deze week opnieuw. De ABC verlaagt 2 cent en komt daarmee op € 0,91 per kilo. Deinze staat nu op € 0,88 tot € 0,90 per kilo en dat is 4 cent minder dan vorige week.

Druk op kuikenmarkt neemt toe

Na 2 weken van daling blijven de vrije prijzen in Barneveld deze week gelijk op € 0,90 tot € 0,92. En ook Esbro (€ 0,91) en GPS (€ 0,875) houden hun noteringen stabiel.

De dalende prijzen zijn op zich niet verrassend, want de druk op de kuikenmarkt neemt toe. Slachterijen geven aan op de vleesmarkt de concurrentie van import uit Brazilië en Thailand te merken. En seizoensmatig is er ook een invloed: in het najaar zijn geen piekverkopen te verwachten. Het jachtseizoen komt eraan en consumenten zijn minder geneigd geld uit te geven na een dure vakantie of met de dure decembermaand in aantocht. Daarbij komt er uit de stallen meer vlees omdat de kuikens zwaarder worden nu de hitte voorbij is.

Verdere daling

Door de druk aan de verkoopkant zal de VCN nog wat verder zakken. Ook de vrije prijzen zullen nog wat toegeven, maar ook niet veel meer dan 1 tot 2 cent is de verwachting. En dan is de prijs nog hoger dan vorig jaar om deze tijd; toen stond de VCN op € 0,83 per kilo en de vrije prijzen op € 0,87.

Prognose: lichte prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.