Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Ik wil minimaal 7% netto rendement’

Klaasjan Salomons heeft in Dronten een legkippenbedrijf met 110.000 dieren. De ondernemer investeert volop in wind- en zonne-energie. Onlangs liet hij 1.120 zonnepanelen leggen. Hij vertelt over zijn strategie.

Klaasjan Salomons houdt in Dronten 55.000 vrij-uitloopkippen en 55.000 scharrelhennen. De pluimveehouder denkt cijfermatig. Hij maakte van Excel zijn beste vriend, ontwikkelde zijn eigen managementprogramma en is exact op de hoogte van zijn kostprijs. Terwijl hij momenteel volop bezig is om samen met een aantal collega-boeren uit de buurt een windturbinepark te ontwikkelen, met het op poten zetten van een nieuw windmoleninitiatief, investeerde hij bij zijn installateur ETB Gert van de Beek in 1.120 zonnepanelen.

Pluimveehouder Klaasjan Salomons investeerde in 1.120 zonnepanelen. - Foto: Ton Kastermans Fotografie
Pluimveehouder Klaasjan Salomons investeerde in 1.120 zonnepanelen. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Waarom heeft u geïnvesteerd in zonne-energie?

“Vanuit het aspect duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen past dit in de strategie om een gedeelte van de eigen energiebehoefte zelf op te wekken.”

Ik vind ondernemen mooi, maar ik wil er ook graag wat aan verdienen

“Daarbij heb ik uiteraard goed gekeken naar het rendement. Een investering moet minimaal 7% netto rendement opleveren. Bij het maken van plannen is dat voor mij een vuistregel. Ik vind ondernemen mooi, maar ik wil er ook graag wat aan verdienen.”

Wat is de capaciteit van de zonnepanelen?

“In theorie leveren ze jaarlijks 275.000 kWh op. We hebben op ons bedrijf 400.000 kWh nodig en zijn dus niet zelfvoorzienend. Aanvankelijk hadden we een project uitgerekend voor 450.000 kWh. Dat heb ik om verschillende redenen afgeblazen. Wij verbruiken 60% van onze stroom overdag. Op zonnige dagen leveren we dus veel terug. De prijs voor teruglevering vond ik niet interessant genoeg en ging ten kostte van het rendement. Voor een nog groter project was bovendien een zwaardere aansluiting nodig. Dat kostte zeker € 60.000 extra. Ook had ik moeten investeren in asbestsanering, omdat de panelen dan niet op één staldak pasten.”

Wat kostte het project?

“Dat hou ik liever voor mezelf. De berekende terugverdientijd is zo’n 7 jaar. Het project kan sneller worden terugverdiend. Dat is afhankelijk van het tarief voor terugleveren.”

Uitspraken van Donald Trump over handelsakkoorden hebben direct gevolgen op de daghandel

“De stroommarkt is nogal aan veranderingen onderhevig. Uitspraken van Donald Trump over handelsakkoorden hebben direct gevolgen op de daghandel. Ik vind het leuk en interessant om dat te volgen. De door mij terug geleverde energie gaat niet rechtstreeks naar een energieleverancier maar wordt verhandeld via een handelsplatform. Daar betaal ik voor, maar bespaar ik ook mee. Via dat handelsplatform koop ik stroom in voor mijn pluimveebedrijf. Dat scheelt me 15 tot 20%.”

Hoe bent u daar bij gekomen?

“Met 18 ondernemers in de buurt hebben we, verdeeld over 2 bv’s, 10 windturbines. Gezamenlijk hebben we een maatschap die via ‘1 EAN-code de stroom levert. Die turbines leveren jaarlijks 40.000 megawatt op. We verkopen onze windenergie al langer via een handelsplatform. We zijn nu bezig met een nieuw windturbinepark. De huidige 10 turbines worden gesaneerd en maken plaats voor 8 nieuwe exemplaren. Die molens zijn een stuk hoger en moeten jaarlijks zo’n 140.000 megawatt leveren. Dit miljoenenproject maakt deel uit van het regioplan Windplan Groen en sluit aan op de energietransitie. Ik maak onderdeel uit van het bestuur van dit nieuwe windturbinepark en heb regelmatig overleg met onze 27 aandeelhouders, die geïnvesteerd hebben. We zitten nog in de ontwikkelfase. Qua arbeidsduur ben ik daar ongeveer een dag per week mee bezig.”

Voelt u zich nog pluimveehouder?

“Het pluimveebedrijf is voor mij de corebusiness, ook wat rendement betreft. Het windmolenproject en Salomons Agro bv, dat mestdrooginstallaties levert, zijn nevenactiviteiten waaraan ik ook iedere week een deel van mijn tijd spendeer. Ik besteed nu nog zo’n 40% van mijn tijd aan het pluimveebedrijf, waarbij ik me vooral richt op het management. Gelukkig kan ik terugvallen op goed en kundig personeel, zowel in de stallen als op kantoor.”

Wat zijn uw plannen op pluimveegebied?

“Op 700 meter van onze thuislocatie hebben we een tweede locatie gekocht. Op dit moment zijn we er druk bezig om de bestaande pluimveestal om te bouwen en geschikt te maken voor de huisvesting van 16.500 biologische hennen. Hopelijk zijn alle vergunningen over een aantal weken binnen. We kunnen straks verschillende soorten eieren aanbieden. Dat versterkt onze positie bij nieuwe onderhandelingen. We zijn tijdens de fipronil-affaire buiten schot gebleven. Toen die crisis begon, liepen onze prijsafspraken af. We hebben het ijzer gesmeed toen het heet was en onze eierprijzen voor 2 jaar vastgelegd. Dat heeft zeker op positieve wijze bijgedragen aan de toekomstplannen die onze bedrijven hebben.”

Laatste reacties

  • zeugenhouderij!!

    mooi bedrijf en echte ondernemer. super voor elkaar!

  • farmerbn

    Inderdaad maar hij moet opassen dat hij niet veel risico's gaat nemen.

  • boer drenth

    ik wil ook graag 7% rendement.. maar meestal moet ik het met minder doen .. eigenlijk wel jammer.

Of registreer je om te kunnen reageren.