Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs zet trend omhoog door

Het was een mooie week op de eiermarkt. Vraag en aanbod zijn goed in evenwicht, dus de eierprijzen zetten hun geleidelijke trend omhoog door.

De vraag is goed. Kokers, brekers, retail en het buitenland; alle marktpartijen plaatsten afgelopen week hun orders. Op zich is dat niet opmerkelijk in deze tijd van het jaar, dan komt dat vaker voor. Evengoed blijft het comfortabel, want dat geeft de eierprijs ‘vleugels’.

Lees verder onder de grafiek.

Kooieieren

De NOP-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram ging met 17 cent omhoog naar € 5,94 per 100. Dat is een minder grote stap dan vorige week, toen er 28 cent bij kwam. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van datzelfde gewicht steeg van € 6,83 naar € 6,90 per 100 stuks. Ook de prijs van witte scharreleieren steeg 7 cent, van € 6,25 naar € 6,32.

Lees verder onder de grafiek.

Prijsverschil weg bij lichte eieren

De prijzen voor kooieieren lopen opnieuw duidelijk harder op dan voor scharreleieren. Bij lichte eieren is het prijsverschil al helemaal weg. Dat is niet verrassend; de kleine eieren gaan veel naar de industrie. Dan is het lastig om een meerprijs in de benen te houden.

De ontwikkeling dat kooi naar scharrel toe kruipt is goed. Kooi is en blijft de basis voor de markt, dus als die verbetert geeft dat alleen maar meer steun voor scharrel.

Minder consumptie in vakantie

Volgende week is het herfstvakantie. Dat zal de eierconsumptie wat remmen. Handelaren verwachten dat de retail 10% minder eieren zal afnemen. Maar de temperatuur is goed en de voorraden niet groot, dus dat zal geen grote afbreuk doen aan de prijsontwikkeling. Die gaat al 10 weken met kleine stappen omhoog. En de verwachting is dat dit ook nog wel even doorgaat. Na 1 november trekt de Duitse consumptiemarkt aan omdat dan, met name in het midden en het zuiden van Duitsland, veel gebakken wordt.

Prognose: licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.