Pluimveehouderij

Achtergrond

Druk op kuikenprijs houdt aan

Het loopt even niet zo vlot in de handel met vleeskuikens.

Het aanbod aan vlees is aan de ruime kant, terwijl ook genoeg kuikens voorhanden zijn. Dat stemt de markt in mineur. Handelaren spreken over een zeer matige handel in vleeskuikens. Slachthuizen en verwerkers zien dat er nog volop vlees beschikbaar is. Vooral vanuit Oost-Europa en Brazilië wordt veel op de markt gebracht. Ook Thaise exporteurs melden zich meer en meer op afzetmarkten. Ze bieden het vlees aan tegen zeer concurrerende prijzen. Hierdoor staan de marges onder druk.

Matige binnenlandse vraag

Naast het vlees dat vanuit Brazilië en Thailand op de markt wordt gebracht, staat in het binnenland een matige vraag naar vlees. Dat is seizoensmatig niet gek, omdat een piek in de verkoop immers nooit in oktober ligt. De consumptie ligt in deze periode wat lager. Vooral in de afzet van borstkappen is dit effect merkbaar, aldus vleesverkopers.

Dat de marges kleiner worden, is ook terug te zien in de noteringen van de pluimveeverwerkers en de vrije prijzen. Bij de meeste verwerkers gaat een cent van de prijs af volgende week. In de handel leeft de hoop dat de markt hiermee een bodem bereikt. Omhoog kijken zit er nog niet in op dit moment, omdat het aanbod aan vleeskuikens nog altijd wat aan de ruime kant is.

VCN zakt iets

De vrije prijzen liggen door de prijsdaling nu op € 0,89 tot € 0,91 per kilo. Dat geldt voor zowel de zwaardere als de lichtere kuikens. De Vernieuwde Contract Notering (VCN) bleef nog wel staan op € 0,8525 per kilo. Omdat deze prijs een gemiddelde is van 2 weken is de verwachting dat deze volgende week alsnog iets gaat zakken.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.