Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:24 okt 2018

Biologische vleeskuikenhouder houdt zwarte kippen

Biologische vleeskuikenhouder Bart Kok werkt voor het eerst met kippen met zwart verenpak.

Op het eerste gezicht lijkt het net alsof de stal van Kok gevuld is met meerkoeten. De biologische vleeskuikenhouder in Lelystad heeft voor het eerst kippen van het Hubbard-ras P6N. Ze komen uit Viborg, Denemarken.

Bart Kok (35) heeft samen met zijn vader Sjoerd (68) een biologisch vleeskuikenbedrijf in Lelystad. Op 3 nabijgelegen locaties houden ze in totaal 33.000 kippen, in 20 kleine stalletjes. - Foto's: Ton Kastermans
Bart Kok (35) heeft samen met zijn vader Sjoerd (68) een biologisch vleeskuikenbedrijf in Lelystad. Op 3 nabijgelegen locaties houden ze in totaal 33.000 kippen, in 20 kleine stalletjes. - Foto's: Ton Kastermans

Vlees te koop via koopeenkip.nl

Sjoerd Kok (vader van Bart) haalde ze vorige maand zelf op bij broederij Top Æg ApS. Het gaat om 2.500 kippen. Het vlees van de zwart gevederde dieren is te koop via koopeenkip.nl. “Als het bevalt, gaan we door met dit ras”, zegt Bart Kok, die vooral werkt met witte kippen van het Hubbard-ras JA757.

De kippen van de Polderhoenderhof groeien in 10 weken tijd naar een gewicht van 2.500 tot 2.600 gram. Vader en zoon Kok werken samen met meerdere biologische vleeskuikenhouders. In totaal hebben ze 102.000 biologische kuikenplaatsen op 6 verschillende locaties. Daarnaast zijn er nog 75.000 scharrelkuikens.


 • De stallen zijn simpel ingericht. Na een week of 4 kunnen de biologische kippen naar buiten.

  De stallen zijn simpel ingericht. Na een week of 4 kunnen de biologische kippen naar buiten.

 • De kippen hebben aan weerszijden van de stallen uitloopmogelijkheden. De totale uitloop omvat 13,5 hectare. De kippen hebben buiten 4 vierkante meter tot hun beschikking.

  De kippen hebben aan weerszijden van de stallen uitloopmogelijkheden. De totale uitloop omvat 13,5 hectare. De kippen hebben buiten 4 vierkante meter tot hun beschikking.

 • De kippen van het Hubbard-ras JA 757 zijn afkomstig van Kuikenbroederij Morren uit Lunteren.

  De kippen van het Hubbard-ras JA 757 zijn afkomstig van Kuikenbroederij Morren uit Lunteren.

Eén reactie

 • witrug123

  als hij er nou mooi maar wat zwart geld mee verdiend!

Of registreer je om te kunnen reageren.