Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijzen voor uitgelegde kippen stabiel

Witte uitgelegde kippen leveren volgens de notering in Barneveld 21 cent per kilo op. Vergeleken met een jaar geleden een prima prijs, maar zelfs na de prijsverhogingen vanwege de fipronil-affaire onder de notering van 2 jaar geleden.

De prijs doet wat vreemd aan. Nu het aanbod aan slachtkippen klein is, omdat de dieren met te hoge fipronil-waarden naar Rendac worden afgevoerd of in de rui zijn, wordt door een enkeling een hogere notering verwacht.

Afwachten of fipronil straks uit de dieren verdwenen is

Of na de rui de verboden stof fipronil is verdwenen uit het pluimvee, blijft afwachten. Wat dat betreft wordt pas over een week of 6 à 7 meer duidelijk. Ook moet een deel van de kippen in Nederland worden geslacht; die beperking heeft een drukkend effect op de prijs. Pluimvee dat geëxporteerd kan worden, levert meer op dan de Nederlandse notering, zo klinkt het in de markt.

EU-uitvoer pluimveevlees naar Ghana verdubbeld

De hogere prijs dan afgelopen jaar heeft waarschijnlijk niet alleen met het kleinere aanbod door de fipronilperikelen te maken. In exportcijfers is te zien dat de Europese uitvoer van pluimveevlees naar Ghana is verdubbeld. Het lijkt erop dat er een alternatief is gevonden voor het vlees dat eerder, via Benin, naar Nigeria ging.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.