Pluimveehouderij

Achtergrond

Nieuwe top 3 EU-pluimveevleesexport

Hongkong, Oekraïne en Ghana zijn de belangrijkste afnemers van pluimveevlees uit de EU. Samen zijn ze dit jaar tot en met juli goed voor ruim een kwart van de EU-uitvoer.

Zuid-Afrika, de voorgaande jaren koploper met 13,5% van de EU-uitvoer in 2015 en 17,3 % in 2016 in de eerste 7 maanden, is nu de zevende exportbestemming met slechts 5,8% van de EU-uitvoer. De ruim 53.000 ton Europees pluimveevlees die Zuid-Afrika dit jaar tot en met juli invoerde, is slechts een derde van de bijna 157.00 ton die er vorig jaar van januari tot en met juli naartoe ging. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Benin en Filipijnen

Vorig jaar kwamen Benin en de Filipijnen, na Zuid-Afrika, als belangrijkste bestemmingen van pluimveevlees uit de EU. Die landen staan nu op de 4de en de 6de plaats.

Brazilië en Thailand blijven leidend

Bij de import van pluimveevlees blijven Brazilië en Thailand leidend. Brazilië is tot en met juli goed voor 51,4% van de EU-invoer, Thailand voor 32,7%. Voor beide is dit een kleine daling ten opzichte van de voorgaande twee jaar. Oekraïne volgt met 8,8% (vorig jaar 4,5%).

Van januari tot en met juli voerden de EU-landen 491.469 ton pluimveevlees in en voerden ze 909.294 ton pluimveevlees uit. Ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2016 betekent dit een daling van de invoer met 9% en een stijging van de uitvoer met 0,2%.

Of registreer je om te kunnen reageren.