Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Handel kan vraag naar eieren niet aan

In de eierhandel blijft krapte het meest gebruikte woord. Nu seizoensmatig de vraag naar eieren toeneemt, wordt het gebrek aan eieren steeds duidelijker.

Hierdoor blijven de noteringen stijgen. Kooi-eieren zijn nu al gewoon duur te noemen. En het eind van de prijsstijgingen is nog lang niet in zicht. Het kan nog zeker tot Pasen duren dat gesproken wordt over heel goede prijzen. De ontwikkeling doet denken aan 2012 toen de huisvesting van het pluimvee moest worden aangepast. Ook toen rezen de noteringen de pan uit.

Afgelopen week liet in Duitsland de Weser-Ems tot wel 50 cent hogere noteringen optekenen. Een richting die ook in Nederland werd aangehouden. Al waren de wijzigingen van de NOP-richtprijzen iets kleiner. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram ging met 24 cent omhoog naar € 9,30 voor 100 stuks. Bij kooi-eieren in dezelfde gewichtsklasse kwam 29 cent bij de notering op. De NOP-richtprijs voor 100 van deze eieren kwam na deze prijswijziging uit op € 7,32.

Prognose: hogere noteringen.

Laatste reacties

 • mr X

  Dus de nieuwe NOP 2.0 klopt ook niet?

 • Tonnis

  De kooieieren worden straks beter betaald dan, de vrije uitloopeieren.
  Met de scharrel is dat al zo.

 • Tuig

  Tweede soort betaald soms ook beter dan de eerste soort. Gekke dingen allemaal.

 • Almagro

  Onderhand is het wel opletten geblazen. Veel eierhandelaren hadden te hoge prijzen neergelegd bij uitloopeieren en dat heeft na de ophokplicht hier en daar veel geld gekost toen de afzet achter bleef. Voor een gedeelte zijn ze (spijtig voor de pluimveehouder) door de fipronil crisis van deze contracten verlost. Maar juist door deze crisis kunnen ze hun afspraken bij de retail niet nakomen. Er zullen eieren bijgekocht moeten worden maar dan voor prijzen waar ze niet mee hebben gerekend. Voorlopig blijft dat nog wel even zo.
  Toch zal men moeten nadenken of dit soort risico's nog te nemen zijn. De strategie was veel betalen voor uitloop en bio en dat vast leggen. De hoofdomzet scharrel betalen we dan de kostprijs voor, in de winter 6 cent en in de zomer geven we ze een stuiver. Zolang er nog net genoeg zijn houd de handel de macht want bij elkaars boeren koopt men niet. Maar bij AI in Amerika of Fipronil hier en volgende keer weer wat anders, kan het flink mis gaan met individuele handelaren. De vrije scharrel pluimveehouders nemen tijdelijk de macht over en vragen het onderste uit de kan en gelijk hebben ze. Onder normale omstandigheden worden ze uitgeknepen en dit soort calamiteiten hebben ze nodig om te overleven. Het zou beter zijn om in vredestijd eens rond de tafel te gaan met als uitgangspunt dat iedereen wat verdienen moet.

 • Tuig

  Er zijn pakstations met een hoog percentage fipronilgebruikers, soms de helft minder eieren . Dat is gevaarlijk.

 • info519

  Je zou je haast express laten schorsen door kat als j contract hebt....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.