Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Fipronil ook emotioneel een zware last

De emoties bij pluimveehouders die kampen met fipronil bij kippen en in stallen, lopen hoog op. Soms zo hoog, dat pluimveehouders eraan onderdoor dreigen te gaan, ervaart pluimveedierenarts Peter Wijnen van Pluimveepraktijk de Achterhoek in Ruurlo (Gld.).

Volgens Wijnen komt dit vooral door de onzekerheid rond de fipronilproblematiek. Veel over hoe de fipronil aan te pakken en ervan af te komen is onbekend. “Die onzekerheid vreet aan hen”, merkt Wijnen in zijn praktijk. Hij luidt hiervoor de noodklok bij Omroep Gelderland. Een derde van de legpluimveehouders die klant zijn van pluimveepraktijk de Achterhoek, heeft fipronil op zijn bedrijf. Tot nu toe is één bedrijf weer vrijgekomen.

Fipronilgehalten en moedeloosheid

Als pluimveehouders al het mogelijke doen om de fipronil kwijt te raken – kippen ruien, stallen behandelen – en de uitslagen van monsternames vallen niet goed uit – soms zijn de fipronilgehalten hoger dan voor de maatregelen – dan hakt dat er flink in. En kan tot moedeloosheid leiden.

Oordelen in de media komen hard aan

Dat in de media geoordeeld wordt dat het hun eigen schuld is, heeft de getroffen pluimveehouders ook hard geraakt, weet Wijnen. Hij doet er alles aan zijn legpluimveehouders technisch te ondersteunen en ze een hart onder de riem te steken.

Bij die onzekerheid komt ook nog eens forse financiële schade. Die is volgens de Achterhoekse dierenarts hoger dan bij vogelgriep, zowel voor de sector, als per bedrijf. Hij kent tien bedrijven die op omvallen staan. “Schrijnende situaties.”

Meldpunt fipronilproblematiek bevestigt Wijnens ervaringen

De ervaringen uit Wijnens praktijk worden onderschreven door het Meldpunt Gelderse Vallei fipronilproblematiek in Barneveld. Dit meldpunt is begin augustus ingesteld om pluimveehouders te adviseren over fipronil, te inventariseren met welke vragen pluimveehouders zitten, en om ze zo nodig door te verwijzen voor psychosociale hulp. Sinds de oprichting is het meldpunt meer dan 600 keer benaderd.

Sinds de oprichting is het meldpunt meer dan 600 keer benaderd.

Machteloosheid bij pluimveehouders als monsteruitslagen binnenkomen

Eltjo Bethlehem van het meldpunt ervaart in de gesprekken met pluimveehouders dat de aanvankelijke opstelling van ‘we stropen de mouwen op en gaan de fipronil te lijf’ de laatste week tot 10 dagen is omgeslagen in machteloosheid, vooral als pluimveehouders tegenvallende monsteruitslagen terugkrijgen: “Bij vogelgriep weet je ongeveer wat je te wachten staat. Daar zijn ook draaiboeken voor. Met fipronil is heel veel onzekerheid. Over het proces, financieel, over wat je het best kunt doen. Als uitslagen dan tegenvallen, dreigt een gevoel van machteloosheid te ontstaan.”

“Bij vogelgriep weet je ongeveer wat je te wachten staat. Daar zijn ook draaiboeken voor. Met fipronil is heel veel onzekerheid. Over het proces, financieel, over wat je het best kunt doen.”

Afnemende emotionele weerbaarheid

Vanwege de afnemende emotionele weerbaarheid stuurt de gemeente Barneveld een dezer dagen, namens de gemeenten in de Gelderse Vallei, een brief aan pluimveehouders waarin hulp geboden wordt bij emotionele problemen door een gesprek met een vertrouwenspersoon.

Pluimveearts Peter Wijnen uit het Gelderse Ruurlo onderzoekt een kip op een pluimveebedrijf. - Foto: Hans Prinsen
Pluimveearts Peter Wijnen uit het Gelderse Ruurlo onderzoekt een kip op een pluimveebedrijf. - Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • Een falende NWA die te laat heeft ingegrepen bij de pluimveehouders en een falende van Dam die ook te laat heeft ingegrepen bij bekend worden van overschrijding fosfaatplafond, die nu ook de nodige melkveehouders in de problemen heeft gebracht. Hard werkende ondernemers die gewoon kapot gemaakt worden. Er komt bij steeds meer de gedachte op dat de veehouderij gewoon het land uit moet.
  Voor de vliegtuigen en de auto's. Dan gaan ze burgers plagen en daar zijn er zoveel van dat ze dat gewoon niet durven.

 • Peerke1

  Er worden gewoon regels verzonnen, zodat ze de boeren op kunnen ruimen.

 • info519

  en de Rabo maar zeggen dat de meeste het wel te boven komen...gek he dat politiek dan niet zoals in Belgie te hulp wil schieten??....en dan nog eens de claims v retail....drama....

 • slatan

  En NVWA krijgt er gewoon 25 miljoen bij volgend jaar......Dus fouten worden blijkbaar beloond en de sector kan straks de enorme wonden gaan likken. Volgend jaar meer inspecteurs , dus controles of overvallen nemen toe zeg maar gerust......

Of registreer je om te kunnen reageren.