Pluimveehouderij

Achtergrond

Rabobank helpt getroffen pluimveebedrijven

Rabobank biedt pluimveehouders en andere ketenpartijen die getroffen zijn door de fipronil-affaire voor de korte termijn overbruggingsregelingen aan.

De bank biedt bijvoorbeeld uitstel van aflossingen. Dat zegt Ruud Huirne, directeur food & agri van de bank die in de sector een marktaandeel claimt van ruim 80%, na overleg met klanten en andere betrokkenen.

“We willen bedrijven in deze situatie niet laten vallen”, aldus Huirne. De overbruggingsregelingen gelden voor in de kern gezonde bedrijven. Voor een enkel bijzonder geval – een bedrijf dat financieel al aan de afgrond stond en wilde stoppen – is stoppen beter. “In dat geval wil de ondernemer ook zelf de schulden niet laten oplopen”, aldus Huirne, “maar het gros dat door wil en kan, proberen we verder te helpen.”

‘De overbruggingsregelingen gelden voor in de kern gezonde bedrijven’

Huirne vindt het nog te vroeg voor schaderamingen, maar denkt dat de directe schade nu al tientallen miljoenen bedraagt, terwijl de crisis nog niet bezworen is. “De meeste schade ligt bovendien nog voor ons”, aldus Huirne. Daarbij valt te denken aan leegstand van stallen en dalende eierprijzen wanneer bijvoorbeeld Duitse afnemers langdurig Nederlandse eieren weren.

Als de impact van het eierschandaal bekend is, kan de ondernemer het plaatje opmaken, denkt Huirne. “De ondernemer is dan aan zet. Het is een heterogene sector, met bedrijven die leghennen houden als kleine tak erbij, maar ook hele grote professionele bedrijven. Sommige ondernemers zullen besluiten te stoppen, anderen gaan door. Voor wie doorgaat moet dan met de ondernemer worden bekeken hoe.”

LTO bezorgd: individuele schades verschillen fors

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers zegt dat schades per bedrijf enorm uiteenlopen. Dat heeft te maken met het aantal behandelde stallen en dieren (in verhouding tot het bedrijf) maar ook met een onzekere factor: de kosten van recalls. Eieren moeten worden teruggehaald tot het moment dat de stallen/kippen behandeld werden. Veel eieren zijn direct geconsumeerd. Maar van sommige bedrijven zijn eieren richting de industrie gegaan en staan daar nog grote volumes in de koeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.