Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

‘NVWA getipt over fipronil, Agro Remijsen en ChickFriend’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werd eind 2016, begin 2017 getipt over het gebruik van fipronil in pluimveestallen en de betrokkenheid van BVBA Agro Remijsen en ChickFriend. Dat zegt Nick Hermens, zaakvoerder van het Nederlandse bedrijf Pro-Farma.

Hermens stuurde zelf de NVWA hierover een anonieme tip via een formulier voor particulieren op de NVWA-website en noemde daarin de betrokken bedrijven bij naam, zo zegt hij. De exacte datum van deze melding weet Hermens niet meer, maar hij vermoedt dat hij de anonieme tipgever in november is waar de NVWA over rept. Omdat hij de melding deed via een webformulier, heeft hij zelf het oorspronkelijke bericht niet.

Hermens deed de melding eind 2016, begin 2017. In het bericht meldde hij dat een met fipronil aangelengd middel door Agro Remijsen geleverd werd en door het Barneveldse ChickFriend werd gebruikt.

Bij de locatie van Agro Remijsen in het Belgische Weelde wapperen Pro-Farma vlaggen. Volgens Hermens gebruikt het bedrijf drie tot vier maanden geleden onterecht zijn merknaam nog. Foto: ANP
Bij de locatie van Agro Remijsen in het Belgische Weelde wapperen Pro-Farma vlaggen. Volgens Hermens gebruikt het bedrijf drie tot vier maanden geleden onterecht zijn merknaam nog. Foto: ANP

Mails en facturen in inbox Hermens

Hermens wist dit doordat hij oud-zakenpartner was van de Belgische zaakvoerder van Agro Remijsen. Mails gericht aan het Pro-Farma-emailadres van de Belgische zaakvoerder kwamen bij hem terecht omdat het e-mailadres van de Belg was opgeheven nadat zij hun samenwerking hadden beëindigd. Verschillende facturen van de groothandel in Roemenië waar de Belgische zaakvoerder van het bedrijf Poultry-Vision (geregistreerd als Agro Remijsen) fipronil inkocht, kwamen in de mailbox van Hermens terecht.

Onterecht gebruik merknaam Pro-Farma

Hermens is zelf ook in beeld bij de NVWA in de fipronil-zaak. Volgens hem omdat de Belgische zaakvoerder van het bedrijf Poultry-Vision (geregistreerd als Agro Remijsen) tot drie à vier maanden geleden onterecht zijn merknaam Pro-Farma nog gebruikte.

Locatie van Poultry-Vision in Weelde (B.).
Locatie van Poultry-Vision in Weelde (B.).

‘Ik verkoop helemaal geen voeders’

De woning van Hermens werd gisteren onderzocht in verband met de zaak, omdat het OM vermoedt dat hij samenwerkt met de Belgische toeleverancier van het met fipronil aangelengde Dega16. Volgens Hermens klopt daar niets van. De Telegraaf meldde vervolgens dat Pro-Farma ook in verband zou worden gebracht met kippenvoer waarin fipronil zou zitten. “Dat hoorde ik ook voor het eerst”, zegt Hermens. “Ik denk dat dat misverstand is ontstaan doordat hij fipronil op papier heeft verkocht als voedingspreperaat om zich in te dekken.” Hermens benadrukt nooit fipronil verkocht te hebben, voeders waar dit in zit (‘ik verkoop helemaal geen voeders‘), of het middel Dega16, waarin fipronil vermengd zou zijn.

Samenwerking Hermens en Agro Remijsen

Hermens en de Belgische zaakvoerder werkten in het verleden samen, waarbij ze onder andere middelen samen inkochten. De Belg deed toen de pluimveetak. Ten tijde van die samenwerking heeft Hermens de naam Dega16 nooit horen vallen. Al zeker anderhalf tot twee jaar geleden is de samenwerking gestopt, zegt Hermens, onder andere omdat hij vermoedde dat zijn partner met illegale middelen werkte. De Belgische zaakvoerder bleef daarna gebruik maken van de naam Pro-Farma. “Ten onrechte”, zegt Hermens, omdat hij deze naam merkrechtelijk beschermd heeft in de Benelux.

Poultry-Vision niet in ondernemingsregister

In de Belgische Kruispuntbank van Ondernemingen staat op het adres van Poultry-Vision de BVBA Agro Remijsen ingeschreven, met de vermelding dat Pro-Farma de benaming van het bedrijf in het Frans is. Poultry-Vision zelf komt niet voor in het register. Opmerkelijk is overigens ook dat op het adres sinds 3 juli 2017 door dezelfde zaakvoerder een tweede BVBA werd geregistreerd: KIEQ.

Nick Hermens: ‘Mijn hele bedrijf wordt kapot gemaakt en ik word nu in een heel kwaad daglicht gesteld’

Na een briefwisseling via de advocaat van Hermens stopte de Belgische zaakvoerder drie tot vier maanden geleden met het gebruik maken van de naam Pro-Farma, zegt Hermens, en kwam er een nieuwe website onder de naam Poultry-Vision. Hij dacht dat daarmee de kous af was.

De afgelopen dagen werden invallen gedaan op verschillende adressen in Nederland en België in verband met de fipronil-affaire.
De afgelopen dagen werden invallen gedaan op verschillende adressen in Nederland en België in verband met de fipronil-affaire.

‘Je reinste smaad’

Hermens is laaiend dat zijn naam nu opduikt in de fipronil-zaak. “Mijn hele bedrijf wordt kapot gemaakt en ik word nu in een heel kwaad daglicht gesteld.” Hij krijgt van bezorgde boeren telefoontjes, die foto’s van zijn schoonmaakmiddel Pro-Foam op de voorpagina van de Telegraaf zagen en zich nu afvragen of hier ook fipronil in zit. “Daar zit niets giftigs in. Het is een gewoon schoonmaakmiddel, een ontvetter. Maar trouwe klanten worden nu zenuwachtig. Volgens mij is dit je reinste smaad.”

Nederlands Pro-Farma niet in pluimvee

Het Nederlandse Pro-Farma is niet actief in de pluimveesector, zegt Hermens. Zelf komt hij bijna uitsluitend over de vloer bij nertsenfokkers. Twee zzp‘ers die voor hem werken, doen zaken in de rundveehouderij en een klein deel varkenshouderij. Het bedrijf verkoopt en distribueert bestrijdings-, reinigings- en desinfectiemiddelen en verkoopt voedingssupplementen voor de agrarische sector.

Nick Hermens: ‘Twee tot drie weken geleden zijn mijn huis en administratie ook doorzocht, daar heb ik vrijwillig aan meegewerkt. Ik heb niets te verbergen’

‘Niets te verbergen’

Het woonhuis van Hermens werd gisteren doorzocht door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD). Niet voor het eerst, zegt hij. “Twee tot drie weken geleden zijn mijn huis en administratie ook doorzocht, daar heb ik vrijwillig aan meegewerkt. Ik heb niets te verbergen. Nu komen ze nog een keer terug met een bevel, omdat ze toen niets hebben gevonden. Ik denk dat het ermee te maken heeft de NVWA zo negatief in het nieuws is geweest. Maar ik word er moedeloos van. Ik heb aan alles meegewerkt, mocht gewoon doorgaan met mijn bedrijfsvoering en word als een crimineel behandeld.” Als hij terug is vakantie wil hij met zijn advocaat in overleg over juridische stappen.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Op de Belgische tv zegt onze vertrekkende staatssecretaris dat ze van niets wisten. Hoe kunnen wij Kippenboeren het dan wel weten. Ja na een boete en bijna of helemaal failliet. Da s toch niet eerlijk.

 • Almagro

  Nou Peerke, op de Nederlandse tv zegt onze staatssecretaris ook al dat hij van niets wist. En ook hij gaat binnenkort vertrekken. Maar anders dan bij de pluimveehouders wacht hem geen faillissement maar een ander publiek baantje of op z'n minst 7 jaar wachtgeld. Da s ook niet eerlijk.

 • rub2

  Wel makkelijk dat anoniem melden van vermoedens, op deze manier kan nooit gecheckt worden of deze man dat werkelijk was of dat hij zich nu schuilt achter de anonieme tipgever en nog even zijn eigen haggie probeert te redden. Als je zo'n tip doet je we nog wanneer het was.

 • 200113528

  Zo ie zo duidelijk dat deze mafkees er ook niets van begrijpt. over de rug van kippenboeren zijn eigen straat schoon proberen te vegen.

 • Ikke82

  De nvwa vond het een mooi klusje voor de zomer

 • DemocratieOpdracht

  <>
  Martijn van Dam - Toespraak - Just Before - Fipronil - Messing Cowboy
  Sprechen Sie Deutsch?
  Hilfe!! (Zie bijschrift 'MEER' op YouTube).
  Er zijn dus dubieuze ambtenaren, en natuurlijk is Martijn van Dam er een van.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.