Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Eierprijs schiet omhoog in ‘fipronilweek’

De eierprijzen schieten behoorlijk omhoog. Het aanbod aan eieren was afgelopen week fors minder.

Veel bedrijven mochten in afwachting van de testresultaten over het fipronilgehalte geen eieren leveren. De eieren die wel mochten worden verkocht, gingen tegen fors hogere prijzen weg.

Retail afwachtend

De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren ging met 52 cent omhoog naar € 7,31 per 100 stuks. Hoewel de markt voor de fipronilaffaire al een voorzichtig prijsherstel toonde, ligt de fipronilzaak volledig ten grondslag aan de stijging van deze week. Welke richting de prijs volgende week op gaat, durft de handel niet te zeggen. Handelaren zien dat vooral de retail nu afwachtend is met het kopen van eieren. Veel hangt af van het koopgedrag van de consument. Die laat zich nu moeilijk voorspellen, maar een afwachtend koopgedrag zou niet verbazen.

Exportmarkten

Het doemscenario is dat afnemers in exportmarkten andere bronnen zullen aanboren. Echter, de eieren die door Nederlandse leghennenhouders worden geleverd, zijn vaak hoger gecertificeerd dan eieren uit bijvoorbeeld Polen en Spanje. Dat geeft de handel enigszins vertrouwen, omdat de vervangingswaarde van het Nederlandse ei hoog is in Europa.

Hoe de markt de komende weken zal lopen, moet blijken. Pas als het stof rondom de fipronilzaak is neergedaald, kan de balans worden opgemaakt. Op dit moment durven handelaren niet te voorspellen welke kant de markt op gaat. Ook in Duitsland wagen handelaren zich niet aan een voorspelling. Het toont de onzekerheid in de markt aan op dit moment.

Prognose: instabiele markt.

Laatste reacties

  • Mtstermors1

    Hoezo is er nog kooi eieren prijs, want dat mag toch niet meer? als het niet mag hoef je er toch ook geen notering van te hebben. ben geen eier boer

  • farmer135

    Je wilt niet weten wat er allemaal ongecontroleerd uit het buitenland naar Nederland voor producten komen.
    Het is meten met 2 maten.

Of registreer je om te kunnen reageren.