Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zwart randje aan Volwaard-viering

Zorgen om de toekomst van het Volwaard-concept en in het verlengde daarvan het Beter Leven-keurmerk in Brabant gaven een zwart randje aan de viering van 10 jaar Volwaard en het Beter Leven-keurmerk.

De introductie van het Volwaard-concept 10 jaar geleden luidde de transitie in van gangbare vleeskuikenhouderij naar steeds meer concepten en stond aan de basis van het Beter Leven-keurmerk. De deelnemende partijen uitten tijdens de jubileumviering donderdag in het Brabantse Reusel echter grote zorgen over de toekomst van het concept, nadat de provincie Noord-Brabant vrijdag besloot tot versnelde aanscherping van milieunormen en het invoeren van staldering.

‘Realiseer je dat voor meer dierenwelzijn meer vierkante meters nodig zijn’.

Zorgen over toekomst Volwaard

“We maken ons zorgen dat de overheid dit concept de nek omdraait,” zei Antoine van Loon, dagvoorzitter en directeur Verkoop bij Coppens Diervoeding, die sprak van een feestje met een zwarte rand. Bedrijven die in de toekomst naar het Volwaard-scharrelconcept willen omschakelen, zullen niet alleen moeten investeren in de overdekte uitloop, maar ook in staldering, zoals het nu lijkt. “Realiseer je dat voor meer dierenwelzijn meer vierkante meters nodig zijn’, aldus Van Loon. Hij vroeg de aanwezige Brabantse landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings om met de sector in gesprek te gaan.

Spiering in gesprek met initiatiefnemers

Spierings gaf aan dit gesprek aan te willen gaan en dat het niet de bedoeling is dergelijke concepten om zeep te helpen. “Ik zie er heel veel toekomst voor, ook met de vrijdag genomen besluiten. Ik wil graag in gesprek, we kunnen er samen uitkomen.” Bij een Volwaard-deelnemer worden momenteel metingen uitgevoerd naar stalemissies. Spierings daar naar verwijzend: “Wellicht voldoet u al, of voldoet u bijna aan de ammoniakeisen. Als het bijna voldoet kunnen we misschien een simpele oplossing bedenken. Regels hebben helaas altijd bijwerkingen die niet bedoeld zijn. Laten we dit samen oppakken en een slimme oplossing bedenken.”

Groter geworden dan alleen Volwaard

Volwaard begon in 2007 met 6 pluimveehouders. Zowel in de pluimveesector als bij de achterban van de Dierenbescherming kon het idee toen op enige scepsis rekenen. Inmiddels zijn er 36 vleeskuikenhouders aangesloten bij het Volwaard-concept van Coppens en produceren er daarnaast nog tientallen meer scharrelkuikens en is het van een niche uitgegroeid tot aanzienlijk deel van de markt.

Europese norm scharrel

Na de introductie van Volwaard volgde de Europese norm voor scharrelkuikens en werd het segment Beter Leven 1 ster bij vleeskuikens groter dan alleen Volwaard. Slechts in enkel schap is Volwaard als merknaam op het product nog te vinden. “Na de discussie hebben we de naam Volwaard wat verlaten, maar vandaag noemen we het toch Volwaard: ons kindje,” sprak Coppens-directeur Ad Kemps, die aan de wieg van het concept stond. Hij benadrukte ook het belang van de reguliere vleeskuikenhouderij: “Je hebt regulier nodig om een transitie te kunnen maken.”

Voor duurzame oplossing betrouwbare overheid nodig

Van de Nederlandse vleeskuikens wordt inmiddels 35 tot 40% onder een concept grootgebracht. “Een hele grote stap,” stelde ZLTO-teammanager Linda de Bie. “Maar daar hebben we ook 10 jaar over gedaan. De hele keten moet mee, dat vraagt tijd.” Ook zij haalde het Brabantse besluit van vrijdag aan. “Dat werpt toch een schaduw over vandaag heen. De stapeling van maatregelen zal honderden boeren dwingen te stoppen. Daarmee loopt verduurzaming vast. Om aan een duurzame oplossing te werken hebben we een betrouwbare overheid nodig.”

‘10 jaar geleden bestond dit plaatje nog niet, toen verkochten we alleen reguliere kip’.

Marktaandeel scharrel 20%

Bij supermarktketen Albert Heijn, die tot de eerste behoorde die de Volwaard-kip in het schap had liggen, heeft scharrelkip inmiddels een marktaandeel van 20%. Daarnaast is 3% van de verkochte kip biologisch, 1% 2-sterrenkip, en 76% de Nieuwe AH Kip (Albert Heijn’s invulling van de Kip van Morgen). Erik Kieftenburg, verantwoordelijk voor in- en verkoop van vleesproducten bij Albert Heijn: “10 jaar geleden bestond dit plaatje nog niet, toen verkochten we alleen reguliere kip.” Albert Heijn heeft de ambitie verder door te groeien richting producten met ster, gaf hij aan.

Dierenbescherming roert zich

Het aandeel vleeskuikens dat onder het Beter Leven-keurmerk gehouden wordt blijft dan ook doorgroeien. In 2016 werden er 26 miljoen dieren onder het Beter Leven-keurmerk gehouden, waarvan 22 miljoen vleeskuikens. De Dierenbescherming verwacht dat dit er in 2017 24 miljoen zijn. Maar ook zij maken zich ernstig zorgen om de toekomst van van het concept in Brabant en sprongen zelfs publiekelijk op de bres voor de Brabantse boer. Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven bij de Dierenbescherming: “We weten nog niet hoe het uit gaat pakken. Nu het besluit is aangenomen willen we constructief verder praten.” Ze hopen op ruimte in de randvoorwaarden: concreet door onder andere vleeskuikenhouders die willen uitbreiden voor omschakeling naar Beter Leven 1 ster vrij te stellen van staldering en ruimte voor innovatie aanpak bij ammoniakreductie.

*tweet*

Agrofoodpluim voor Volwaard

De jubileumviering werd ook aangegrepen voor het overhandigen van de Agrofoodpluim. Ad Kemps (Coppens Diervoeding) en Marijke de Jong (Dierenbescherming) namen namens alle initiatiefnemers van Volwaard deze aanmoedigingsprijs in ontvangst van gedeputeerde Anne-Marie Spierings. De provincie Brabant reikt deze maandelijks uit aan ondernemers die ‘een innovatieve bijdrage leveren aan de transitie naar een vitale, duurzame en maatschappelijke gewaardeerde agrofoodsector in Brabant’. Spierings sprak lovend over haar kennismaking in de praktijk met het concept. “Dit concept dat ontwikkeld is voor dierenwelzijn betekent ook vooruitgang voor de buurt.”

Laatste reacties

 • fietskip

  Praten met Brabant is gevaarlijk, ze kunnen gemaakte afspraken zomaar ineens van tafel vegen!!!!!!
  Ook gedeputeerde spierings was daar bij.
  Ik vertrouw ze niet meer.

 • new kids

  Kom maar naar Groningen, misschien kunnen wij U helpen. Alhoewel je niet raar moet opkijken dat we hier bij de politiek een zelfde ingeving krijgen.
  Maar ik zeg het, omdat ik jaren terug al eens heb geïnformeerd naar de Volwaard en dit toen enkel voor Brabant voorbehouden was, klopt dat?Misschien toch es wat opschuiven naar het noorden, wellicht hebben we hier een slachterij die voor jullie kan slachten. "k zou dan een niet te grote nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.