Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Twijfel slaat toe in eiermarkt door fipronil

De fipronilzaak speelt de eiermarkt flink parten. Niet dat het direct terug te zien is in de eierprijzen, maar de vertwijfeling slaat toe.

De zaak hangt als een donkere wolk boven de markt en het is hopen dat de bui zonder uit te barsten overtrekt.

Omdat een flink aantal bedrijven op slot zit, is het aantal eieren dat verhandeld kan worden ook plots een stuk kleiner. Bedrijven die verschillende stallen op meerdere locaties hebben, mogen ook van locaties waar het middel niet is gebruikt, niet leveren. Tenzij het bedrijf via zijn administratie kan aantonen de andere stallen geen fipronil is gebruikt en alle productstromen uit de verschillende stallen streng gescheiden zijn.

Veel hangt af van consument

Het is voor de leghennenhouders te hopen dat de waardes dusdanig laag zijn dat de eieren gewoon in de oorspronkelijk markt kunnen worden afgezet. De eiermarkt zelf staat voor een splitsing. Als de waardes laag blijken te zijn en de eieren in de normale afzetkanalen kunnen worden geplaatst, waait de bui over. Als de waardes bij veel bedrijven te hoog zijn, hangt veel af van de consument. Koopt die zijn eieren nog wel?

Handel stabiel

Handelaren melden dat de handel in eieren deze week in ieder geval behoorlijk stabiel was. De vraag was goed vanuit de retail en ook de industrie nam voldoende eieren af. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren 62/63 gram ging met 4 cent omhoog naar € 6,79 per 100 stuks. Voor kooi-eieren ging de prijs met 11 cent omhoog naar € 4,81 per 100 stuks in de klasse 62/63 gram.

De komende tijd moet blijken hoe groot de invloed van de fipronil-zaak wordt in de eiermarkt. Voorlopig laat de markt zich moeilijk voorspellen.

Prognose: instabiele markt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zijn er ook bio bedrijven met fipronilproblemen?

 • ook bio bedrijven....... De supers weten nu al hoe de consument reageert.

 • puinhoop

  Fipronil word toch ook gebruikt in kool en prei? En toch ook om graanopslagen vrij te houden van ongedierte(insecten). Krijgen we zo geen optelsom van fipronil in bv onze eieren. Wat zijn de fipronilwaardes van bedrijven waar geen DEGA 16 gebruikt is. Ik zou het graag willen weten.

 • theo1967

  na ik begrijp is het product al geruime tijd in de bio sector gebruikt en omdat het biologisch is hoeft het niet gecertificeerd te worden. het viel op door goede werking daarom is men het gaan gebruiken in de reguliere sector en is daar door de mand gevallen door de in de reguliere sector normale controle.

 • info519

  Als supermarkten maar niet 100% fipronylvrije eieren gaat eisen.....dus geen genoegen nemen met norm.....

 • farmerbn

  Ik schrik van de reactie van theo1967. Mag wel meer aandacht aan geschonken worden. Niet om de bio te pakken maar om de gangbaren wat te steunen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.