Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Ruim aanbod drukt prijs vleeskuikens

Het aanbod aan vleeskuikens is zeer ruim. Dat maakt dat de vrije prijzen tot 5 cent per kilo zakken.

De vleesverkopen lopen vanwege de start van de vakantieperiode stroef. De markt staat onder druk.

In de Nederlandse markt was al sprake van voldoende aanbod aan vleeskuikens. Daar komt nog eens bij dat in België een pluimveeslachter op last van de Belgische voedselautoriteit FAVV is gesloten. Dieren die daar werden geslacht, geven wat extra aanboddruk, ook bij de Nederlandse pluimveeslachters.

Naast het ruimere aanbod aan vleeskuikens staat een wat stroeve vleeshandel. Het begin van de vakanties is te merken in de vleesverkopen. Daarnaast neemt de vleesverwerkende industrie wat minder vlees af. Dat zorgt voor een markt waarin de prijzen voorlopig niet omhoog kunnen.

De vrije prijzen voor vleeskuikens daalden tot 5 cent. Die daling geldt voor de zwaardere kuikens (boven de 2.600 gram). Die prijs staat nu op € 0,79 tot € 0,81 per kilo. Voor de lichte en middelzware dieren staan de prijzen respectievelijk op maximaal € 0,86 en € 0,85 per kilo.

Prognose: prijsdruk blijft.

Eén reactie

  • R. B.

    In Duitsland worden nog steeds hogere kg prijzen betaald voor de vleeskuikens.
    Maar aangezien er steeds meer concept kuikens in Polen worden gemest en geslacht zijn de reguliere kuikens hier ook weer meer voor handen.
    En zo zie je maar weer met die Belgen een slager wordt stil gelegd en zijn afnemers hoeven geen kip meer????? Slimme slagers leveren deze afnemers maar wel voor een hogere prijs, en kopen de slachtrijpe kuikens van deze slager in voor een lagere prijs.
    Zo zie je maar weer de vleeskuiken economie wordt door de slagers geregisseerd. Het wordt tijd voor meer transparantie.

Of registreer je om te kunnen reageren.