Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling in eiermarkt zwakt wat af

De eierprijzen zitten nog altijd in een neerwaartse spiraal, maar de prijsdaling zwakt deze week wel wat af. Handelaren zien dat de handel vriendelijk is.

Vanuit de retail en industrie worden nog altijd vlot eieren gevraagd. Het aanbod aan scharreleieren is voldoende. Er heerst geen krapte in de markt, maar van een dringend aanbod is evenmin sprake. Als de afzet op dit niveau blijft doorlopen, verwachten handelaren weinig druk op de prijzen de komende weken. Een kalme markt met stabiele prijzen is het devies.

De afzet van vrije-uitloopeieren en biologische eieren blijft een heikel punt. Het aanbod aan deze eieren is nog wel ruim, terwijl de vraag maar niet echt op gang lijkt te komen. Bij veel pakstations staan nog voorraden met deze eieren. Een hogere prijs voor deze eieren zit er dan voorlopig ook niet in.

De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakt deze week met 6 cent naar € 6,75 per 100 stuks. Daarmee staat de prijs nu € 1,15 boven het niveau van exact een jaar geleden. De richtprijs voor 100 stuks kooi-eieren ging met 1 cent omhoog naar € 4,60 per 100 stuks. De prijs staat nu 76 cent hoger dan een jaar terug.

Voor de komende weken ligt een redelijk stabiele markt in het verschiet. De prijsbewegingen zijn minimaal. Eind augustus kan voor een opleving zorgen, als de consument weer terug is van vakantie.

Prognose: markt stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.