Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Onrust om fipronil in eieren

De omvang van de situatie is nog niet bekend: ook in België is onderzoek gaande naar het gebruik van fipronil door pluimveebedrijven.

In de pluimveesector is de onrust groot, nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit afgelopen weekend zeven pluimveebedrijven blokkeerde in verband met het gebruik van het voor pluimveebedrijven verboden middel fipronil. De situatie beperkt zich niet alleen tot Nederland; in België werd een inval gedaan bij een ongediertebestrijdingsbedrijf in Weelde, dat er door het Belgisch Openbaar Ministerie van verdacht wordt fipronil vermengd te hebben met een ander middel dat wordt ingezet ter bestrijding van bloedluis.

Omvang problematiek onbekend

De totale omvang van het probleem is nog onbekend. Ook in Nederland worden de gecontamineerde eieren gekoppeld aan bloedluisbestrijding. In verschillende media wordt de link gelegd met een Gelders bedrijf dat aan bloedluisbestrijding doet. De NVWA bevestigt echter niet of zij naar een dergelijk bedrijf onderzoek doen, en het bedrijf zelf wil desgevraagd niet reageren.

Gevreesd wordt dat het middel op meer bedrijven zou zijn ingezet. De NVWA zegt op dit moment geen andere pluimveebedrijven in verband met deze zaak te onderzoeken, en houdt zich verder op de vlakte, gezien het strafrechtelijk onderzoek dat gaande is.

België: ook Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen betrokken

België, dat ook fipronil in eieren (uit eigen land) heeft aangetroffen, heeft melding gedaan in het Europese waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid: RASFF. Volgens hen betreft het probleem naast België en Nederland ook Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen.

Aangezien België als land van distributie staat aangemerkt, suggereert dit dat vanuit België eieren met fipronil ook in andere landen terecht zijn gekomen.

‘Pluimveebedrijven wisten niet dat middel erin zat’

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers heeft contact gehad met enkele van de in Nederland geblokkeerde pluimveebedrijven. Die gaven aan niet te hebben geweten dat er fipronil zat in het bestrijdingsmiddel dat op hun bedrijf was toegepast. Hubers noemt de situatie verontrustend, en is geschrokken van het nieuws dat afgelopen weekend naar buiten kwam.

Hubers hoopt dat het bij zeven bedrijven blijft, maar vreest dat dit nog wel eens een klein tipje van de ijsberg zou kunnen zijn. Maandagmiddag waren de belangenbehartigers bij de NVWA om daar meer duidelijkheid te krijgen over de situatie.

Speculatie: wie was te goeder trouw?

Ook NVP-voorzitter Hennie de Haan reageert verbaasd en verontrust. “Pluimveehouders hebben diergezondheid, volksgezondheid en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan”, zegt zij. “Je gaat dan speculeren: was er wel kwade opzet in het spel, wie was er te goeder trouw? Maar het mag gewoon niet gebeuren.”

Retailers vragen om verklaring

Verschillende eierhandelaren geven aan bij hun leveranciers navraag te doen of op hun bedrijf het verboden middel is toegepast. Retailers vroegen maandag al om een verklaring dat eieren vrij zijn van fipronil, zegt eierhandelaar Leon Clemens van Omega Food. Daarom doet de handelaar zelf traceringsonderzoek bij toeleverende pluimveebedrijven.

Anevei, de vereniging van eierhandelaren, houdt het voorlopig bij een bondig statement zolang nog veel onbekend is. “Het is goed dat de NVWA dit onderzoekt, en we verlenen daaraan alle medewerking”, zegt secretaris Clara Hagen.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Grandjean en Landrigan wijzen in een artikel in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet (Volume 13, Issue 3, March 2014, Pages 330-338) op de risico's van zenuwgif voor de hersenontwikkeling in het ongeboren kind. Volgens mij doet de NVWA er goed aan af te raden van consumptie van mogelijk met fipronil besmette eieren door zwangere vrouwen.

 • oorspronkelijk

  er zijn gelukkig in pluimveesector voorbeelden van wonderkinderen
  die door sporten alle negatieve bijwerkingen te niet doen
  maar ook het artikel mestfraude in Ede niet tot zich nemen
  dat zo'n selectie je hartstikke gelukkig maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.