Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiernoteringen weer wat verder verlaagd

Hoewel in de handel nog wordt gesproken van een redelijke goede markt, zijn de prijzen voor eieren weer naar beneden bijgesteld.

Deze week staat de NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram op € 7,78. Op de markt voor kooi-eieren blijft de concurrentie groot, mede hierdoor gaat de NOP-richtprijs voor 100 eieren van 62/63 gram ook omlaag. De notering staat nu op € 5,17.

Bruine scharreleieren

De bruine scharreleieren worden nog prima afgezet, al gaat dat dus tegen lagere prijzen. In een markt die richting zoekt, lijkt de macht bij de koper te liggen. Aangezien de prijzen van een hoog niveau komen, zorgt dit echter niet voor problemen.

Contracteieren

Vanuit de industrie worden nog steeds geen extra eieren gevraagd. De noteringen staan ook na de prijsdaling op een te hoog niveau. En op contract komen voldoende eieren binnen om de productie op peil te houden.

Ophokplicht

Er zijn volop bio- en vrije-uitloopeieren. De consument is gewend geraakt aan het kopen van scharreleieren in de periode dat geen vrije-uitloopeieren voorhanden waren vanwege de ophokplicht. Het terugwinnen van kopers van deze eieren gaat waarschijnlijk flink wat tijd kosten.

Concurrentie op exportmarkt

De exportmarkt staat er een stuk beroerder op. De concurrentie uit Oekraïne en de Verenigde Staten blijft groot. Daarnaast beschermt een aantal Afrikaanse landen de eigen markt. Al met al gaan nauwelijks eieren naar derde landen. Als dit al gebeurt, gaat dat tegen lage prijzen.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.