Pluimveehouderij

Achtergrond

Ondernemer met vleeskuikens én bioscoopbezoekers

Erik Weel wil scherp aan de wind zeilen. Als vleeskuikenhouder streeft hij naar het hoogste saldo per vierkante meter. Als eigenaar van een filmtheater zoekt hij eveneens naar rendement. Verschillen en overeenkomsten tussen twee takken van sport.

Het is koffiepauze in de kantine van Meerkip in Middenmeer (N.-H.). Voordat Erik Weel er begint te vertellen over zijn bijzondere bedrijven, moet hij eerst nog wat lopende zaken afhandelen. Twee medewerkers van het Agentschap Telecom zijn zojuist zonder afspraak op bezoek gekomen. “We komen de weegbrug ijken”, zo laten ze weten. Weel vindt het wel best. Hij helpt het duo vriendelijk op weg en laat ze hun werk doen.

De overheid is een wispelturige partner, stelt Weel. Pluimveerechten ziet hij het liefst snel verdwijnen. Intussen profiteert hij van een 15-jarige SDE-subsidie voor zijn zonnepanelen (0,5 megawatt). - Foto: Henk Riswick
De overheid is een wispelturige partner, stelt Weel. Pluimveerechten ziet hij het liefst snel verdwijnen. Intussen profiteert hij van een 15-jarige SDE-subsidie voor zijn zonnepanelen (0,5 megawatt). - Foto: Henk Riswick

Even later wordt de ondernemer gebeld door de slachterij. Het betreft de planning tijdens de Paasdagen. Die wijkt toch af van wat eerder was afgesproken. Schoorvoetend gaat Weel akkoord. “Als ondernemer moet je flexibel van geest zijn en met je partners meebewegen. Soms loop je tegen problemen aan. Die moet je dan samen oplossen.” Daarbij maakt het volgens hem niet uit of je nu vleeskuikens houdt of eigenaar bent van een filmtheater.

Vleeskuikenbedrijf verplaatst

In de kop van Noord-Holland maakte Weel met zijn vleeskuikenbedrijf graag plaats voor de ontwikkeling van glastuinbouw en een datacenter van Microsoft. Iets verderop in de fusiegemeente Hollands Kroon zette hij samen met zijn broer Marcel twee imposante Patiostallen neer. De gebouwen bieden momenteel plaats aan 320.000 kuikens. De gebroeders Weel stuitten voorafgaand aan de bouw op de nodige weerstand van omwonenden, aangewakkerd door enkele actiegroepen. “Weerstand hoort bij het proces. Het ligt heus niet aan de ondernemer in kwestie. Mensen zijn over het algemeen tegen veranderingen in hun eigen woonomgeving. ‘Why in my backyard?’,vragen ze zich af.”

De Patio’s staan op een perceel van liefst 9 hectare. Daarbij gaat het om 6,5 hectare cultuurgrond. - Foto: Henk Riswick
De Patio’s staan op een perceel van liefst 9 hectare. Daarbij gaat het om 6,5 hectare cultuurgrond. - Foto: Henk Riswick

“Weerstand hoort bij het proces. Het ligt heus niet aan de ondernemer in kwestie. Mensen zijn over het algemeen tegen veranderingen in hun eigen woonomgeving. ‘Why in my backyard?’,vragen ze zich af.”

Voor een optimale inpassing in het landschap moest Weel uiteindelijk akkoord gaan met een mosgroene uitvoering van de Patio‘s. Ook werd het hem opgelegd een landschapsarchitect in de arm te nemen. “Daar moet je dan maar begrip voor opbrengen”, aldus de ondernemer.

Pluimveehouder zocht nieuwe bioscooplocatie

In Castricum is Weel eigenaar van bioscoop Corso. Het huidige filmtheater heeft twee zalen, telt 224 stoelen en is gevestigd in een pand van 80 jaar oud. Voor een rendabele toekomst acht de ondernemer verplaatsing en nieuwbouw noodzakelijk. “Het aantal stoelen is nu niet eens zozeer het probleem. Het horecagedeelte is simpelweg te klein.” Op een andere locatie in het 35.000 inwoners tellende dorp wil Weel een ongesubsidieerd filmtheater met 4 zalen en 400 stoelen openen. Daarbij richt hij zich specifiek op de wat oudere bioscoopbezoeker. “Dat is zeker kansrijk. We hebben het over een gebied met veel vergrijzing.” Weel hoopt snel op groen licht. “Het verzoek ligt er. Ik hoop voor 2020 te kunnen openen.”

Bij Meerkip gaat er jaarlijks 10.000 ton voer en 250 ton houtpellets doorheen. - Foto: Henk Riswick
Bij Meerkip gaat er jaarlijks 10.000 ton voer en 250 ton houtpellets doorheen. - Foto: Henk Riswick

Ook in Castricum stuit Weel echter op verzet en moet hij rekening houden met andermans wensen. De meeste dorpsbewoners passen voor een filmtheater in hun straat. “De weerstand is eigenlijk net zo groot als in Middenmeer. Mensen zijn er vooral bang voor geluidsoverlast. Tegelijk merk ik wel dat de gunfactor voor de bouw van een filmtheater een stuk groter is dan voor de bouw van een kippenstal.”

“De weerstand is bij de bioscoop eigenlijk net zo groot als bij de pluimveestallen. Mensen zijn vooral bang voor geluidsoverlast. Wel merk ik dat de gunfactor voor de bouw van een filmtheater een stuk groter is dan voor de bouw van een kippenstal.”

Datamanagement

De combinatie van het houden van vleeskuikens en het verwelkomen van bioscoopbezoekers is niet voor de hand liggend. Weel geniet van beide takken van sport. Hij houdt van de afwisseling. “Met bezoekers van het filmtheater heb je als gastheer leuke interactie. Ik zou daarom ook niet 7 dagen per week tussen de kippen kunnen lopen. Die beestjes zeggen zo weinig terug.”

“Met bezoekers van het filmtheater heb je als gastheer leuke interactie. Ik zou daarom ook niet 7 dagen per week tussen de kippen kunnen lopen. Die beestjes zeggen zo weinig terug.”

Leuke interactie is voor Weel een plezierige bijkomstigheid. Als ondernemer richt hij zich vooral op de cijfers. Uiteindelijk draait het bij beide bedrijfstakken toch om saldo. “Zowel bij het houden van kippen als bij het runnen van een bioscoop kun je datamanagement toepassen. De bioscoopwereld loopt daar zeker in voor”, aldus Weel. Iedere ochtend kan hij data inzien van alle Nederlandse bioscopen. “Namen van bioscopen worden niet genoemd. Maar de cijfers verschaffen me veel informatie. Daar kan ik mijn voordeel mee doen.” In de pluimveesector is men zover nog niet, stelt Weel. “Het verstrekken van actuele gegevens blijft een moeilijk verhaal. Ook die zou ik graag online willen checken.”

Topsporters optimaal begeleiden

Als vleeskuikenhouder wil Weel de genetische potentie van de Ross-kuikens optimaal benutten. Na 16 rondes is hij niet ontevreden over de technische cijfers. Het aflevergewicht op 40 dagen is 2.750 gram. De kuikens worden twee keer uitgeladen. Het gemiddelde aflevergewicht is 2.550 gram, met een bruto voerconversie van 1,57.

1,5% afkeur in slachterij, dat stuit hem tegen de borst

Weel ziet zeker nog ruimte voor verbetering. Daarbij doelt hij specifiek op het terugdringen van het percentage afkeur in de slachterij. Dat bedraagt gemiddeld 1,5%. De afkeur stuit hem tegen de borst. “Het is onnodige verspilling van geld en grondstoffen. Het is een sectorbreed probleem. Op een bedrijf als het onze praat je over serieuze bedragen.”

Stofwisselingsproblemen bij de kuikens liggen ten grondslag aan de afkeur in de slachterij. Weel wil de problemen oplossen door de groeicurve van de kuikens te optimaliseren. Daarbij richt hij zich vooral op het managen van entreacties. “Na het vaccineren zien we een dip in de groei, waarna ze er later weer bij komen. Van die onevenwichtige groeicurve wil ik af.”

Met de vaccinleverancier, de dierenarts en de voerleverancier zoekt Weel naar oplossingen. Er wordt gekeken of extra warmte en vitamineverstrekking de problemen weg kunnen nemen. “We zijn overgestapt op de voerlijn MatchFeed van Agrifirm. Daarmee denken we een egalere groei en meer uniformiteit te bereiken. Vleeskuikens zijn topsporters. Die moet je optimaal begeleiden.”

Succesformule

Tijdens het Nationaal Pluimveecongres op 10 mei in Utrecht gaat Erik Weel verder in op de verschillen en overeenkomsten tussen het houden van vleeskuikens en het runnen van een bioscoop. Met een beetje fantasie is de link tussen beide bedrijfstakken snel gelegd. Zorgen voor een goed klimaat en meteen toegang bieden tot eten en drinken: zowel in de Patio’s in Middenmeer als in het filmtheater in Castricum zijn het belangrijke onderdelen van de succesformule.

Erik Weel is niet de gemiddelde veehouder; hij heeft niet alleen een pluimveebedrijf, maar bezit ook een bioscoop. - Foto: Henk Riswick
Erik Weel is niet de gemiddelde veehouder; hij heeft niet alleen een pluimveebedrijf, maar bezit ook een bioscoop. - Foto: Henk Riswick

Pluimveehouder en bioscoopeigenaar Erik Weel in Middenmeer (N.-H.)

In samenwerking met zijn broer Marcel runt Erik Weel het vleeskuikenbedrijf Meerkip. De capaciteit bedraagt 365.000 vleeskuikens. Ze willen uitbreiden op een tweede locatie. In verband met de marktomstandigheden worden er op dit moment 320.000 kuikens per ronde opgezet. Weel is eigenaar van bioscoop Corso in Castricum en zit in de RvC van Rabobank Noord-Kennemerland. Hij houdt kantoor in de Haarlemmermeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.