Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Eierprijs gaat weer iets omhoog

De eiermarkt toont zich ook deze week vriendelijk. Het aanbod is wat aan de krappe kant, terwijl alle eieren goed kunnen worden geplaatst.

De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 11 cent naar € 7,80 per 100 stuks. Ook bij de kooi-eieren gaat de prijs omhoog. Die notering staat na een plus van 6 cent nu op € 5,46 per 100 stuks.

Met het oog op Hemelvaart volgende week worden scharreleieren vlot verkocht. De vraag vanuit de retail is goed en verschillende partijen eieren worden naar voren geschoven. Het maakt de markt vriendelijk. Ook de industrie blijft zich roeren in de markt en neemt wat meer eieren af.

Consument blijft kiezen voor scharreleieren

De markt voor Freiland-eieren is wat stroever door een ruim aanbod. De vraag naar deze eieren is flink minder dan voor de situatie waarin ze werden afgewaardeerd tot scharrelei. Handelaren merken op dat de consument nu, in een situatie waarin Freiland-eieren weer beschikbaar zijn, voor scharrel blijven kiezen. Dat zorgt voor een moeizame marktsituatie.

Het ruime aanbod aan kooi-eieren loopt Europawijd wat terug. Dat zorgt ervoor dat ook de markt voor deze eieren wat vriendelijker is. De export van eieren verandert weinig. De concurrentie vanuit de Verenigde Staten blijft onverminderd groot, terwijl ook Oekraïne nog altijd veel eieren afzet.

Voor de komende weken verwachten handelaren weinig verandering in de markt. Het aanbod aan eieren blijft rond dit niveau hangen. Al met al zorgt dit voor een markt waarin een kleine prijsstijging mogelijk blijft.

Prognose: lichte prijsstijging.

Laatste reacties

 • Almagro

  Hoorde van een PLUS-ondernemer met meerdere vestigingen in meerdere plaatsen dat de scharreleieren terug geplaatst moeten worden omdat de klanten er om vragen.

 • Tonnis

  Er zijn al freilandpluimveehouders die op last van hun pakstation en met behoud van de freilandprijs, de kippen binnen kunnen houden. Diezelfde pluimveehouders wilden met een kortgeding afdwingen om de kippen weer naar buiten te mogen doen.

 • Tuig

  Veel Freiland bedrijven produceren nu scharrel. Freiland verkoopt zeer slecht. Nu gaat men dus de scharrel prijzen drukken.

 • Tonnis

  En de consument voelt zich ook belazert vanaf begin november, vrijeuitloopprijzen betalen voor een ei die gewoon is gelegd door een kip die niet buiten liep.

 • V

  Hoorde van een AH franchiser met 9 vestigingen dat ze de kooi eieren terug in het schap plaatsen en ze gaan ook windeieren en gebakkenlucht verkopen.
  Verder kan ik ook melden dat sinterklaas bestaat die heeft namelijk enkele weken geleden mijn freiland eieren gekocht, voor een hoger bedrag dan dat er net voor de ophok periode betaald werd.

 • Tonnis

  Hoe sneu kan je zijn als je als grote vent nog in sinterklaas geloofd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.