Pluimveehouderij

Achtergrond

EU-prognose: pluimveevleesproductie groeit

De totale Europese pluimveevleesproductie groeit komend jaar met 3%, volgens een prognose van de Europese Commissie. Polen is veruit de grootste groeier.

Experts verwachten een groei van 17%, van 2.315 duizend ton in 2016 naar 2.709 duizend ton. Ook voor Nederland wordt ondanks het toegenomen aandeel conceptkuikens een klein percentage groei ingecalculeerd: 1.100 duizend ton pluimveevlees in 2017, een klein plusje van 0,3%.

Het totale productievolume van de Europese lidstaten groeit naar verwachting met 3% tot 15.127 duizend ton. Groei zit hem met name in het segment vleeskuikens, en in mindere mate ook bij kalkoenen. De productie van eendenvlees in de EU daalt al enkele jaren op rij.

Nederland op nummer 7 qua productie pluimveevlees

Nederland is het zevende productieland van pluimveevlees binnen de EU, Polen staat met stip op nummer 1. Daarna volgen (op groeiende afstand) Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. Van deze grootste producenten wordt alleen bij Duitsland een (kleine) daling van het productie verwacht, -0,3% ten opzichte van 2016. Die zit met name in de kalkoenvleesproductie. Prognose voor de pluimveevleesproductie van Frankrijk is +0,5% (1.838 duizend ton), Verenigd Koninkrijk +2,0% (1.699 duizend ton), Spanje +2,6% (1.495 duizend ton) en Italië +0,2% (1.390). Grootste daling zit bij Hongarije, relatief nog een kleinere speler met naar verwachting een pluimveevleesproductie van 560 duizend ton over 2017, 9% minder dan in 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.