Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reactieslaatste update:12 mei 2017

De Heus werkt aan Europees marktleiderschap Plukon

Co de Heus, CEO van mengvoerfabrikant Koninklijke De Heus, wil werken aan marktleiderschap in Europa van pluimveevleesproducent Plukon. “In Europa is geen echte marktleider als Tyson Foods in de Verenigde Staten, Brasil Foods in Zuid-Amerika en Charoen Pokphand in Azië. Het lijkt ons mooi daar aan te bouwen.”

De Heus zei dit woensdag 10 mei tijdens het Nationaal Pluimveecongres van Dutch Poultry Centre. “Maar dat is een lange weg te gaan”, voegde hij er aan toe.

Koninklijke De Heus is sinds 2015 samen met de EW Group (van fokbedrijf Aviagen) en Plukon-ceo Peter Poortinga, eigenaar van Plukon. Alle drie zijn minderheidsaandeelhouder. Plukon heeft productielocaties in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Polen (in aanbouw).

Kiezen voor ketensamenwerking

De Heus zei dat zijn onderneming kiest voor samenwerking in de keten, niet voor integratie. “Individuele bedrijven in de keten houden elkaar scherp”, zei hij daarover. Mits die schakels in de keten kennis en informatie uitwisselen. Zo kunnen sterke schakels samen een sterke keten vormen.

De Heus gaat partnerships en contractuele relaties aan. De onderneming is ketensamenwerking aangegaan met onder meer meerdere partners aan de slachterij- en aan de broederijzijde. Soms gaat de samenwerking verder. Zo is De Heus met de zelfstandige Belgische broederij Belgabroed in 2012 een joint venture aangegaan in Vietnam. Deze joint venture breidt zich dit jaar uit naar Myanmar. Daar wordt een broederij en een voerfabriek gebouwd, de tweede van De Heus in dit Zuid-Aziatische land.

Trends en ontwikkelingen in vleeskuikensector

Co de Heus sprak tijdens het Nationaal Pluimveecongres over wereldwijde trends en ontwikkelingen in de vleeskuikensector. Hij signaleert een toenemend aandeel van pluimveevlees in de groeiende wereldwijde vleesconsumptie. En ook dat de duurzaamheid van de moderne pluimveehouderij in Nederland onderbelicht blijft. “Je durft bijna niet te zeggen dat een kuiken dat sneller groeit duurzamer is.” Hij vindt dat de pluimveesector zijn trots meer moet uitdragen. “Het succes van de verbetering van de voerconversie van vleeskuikens met 40% sinds 1960 staat wereldwijd gelijk aan het landbouwareaal van Nederland, Denemarken, Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk.”

‘Succes van de verbeterde voerconversie van vleeskuikens met 40% sinds 1960 staat wereldwijd gelijk aan het landbouwareaal van Nederland, Denemarken, Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk.’

Volgens De Heus is vooruitgang boeken in efficiëntie, duurzaamheid en dierenwelzijn mondiaal gezien de grootste uitdaging van pluimveefokkerij en -houderij.

Laatste reacties

 • bastiaan.schimmel1

  Interessant, maar een kleine correctie..., "Co" de Heus, of wellicht "Koen" de Heus...

 • new kids

  Het klinkt allemaal zo mooi wat deze meneer de Heus allemaal weer verteld, waar ze dit bouwen en waar ze dat gaan opzetten. Uiteindelijk gaat het om persoonlijk of eigen gewin.
  Ik zou het een veel betere zaak vinden dat producenten die voor een concern produceren de kans krijgen mee groeien in dat concern. Zoals Cosun bijvoorbeeld, waar de telers optimaal worden beloond. Bij Plukon gaat de winst naar heel andere plekken dan wij graag willen en wordt het geld besteed aan investeringen in buitenlandse productieuitbreiding wat onze concurrentiepositie aantast.
  Die halelua verhalen van Cootje moeten we dus met een grote korrel zout nemen.

 • Cornelis61

  Beetje ongepast taalgebruik voor ondernemers die de nek uitsteken. Ik hoef niet voor De Heus te praten die kan het prima zelf, maar primaire pluimveehouders zijn wel gebaat bij een sterke afnemers.

 • new kids

  Dacht dat producenten van vleeskuikens continu hun nek uitsteken, regelmatig probeert de maatschappij ons de kop van de romp te schoppen. Het is uiteindelijk de boer die het gelach gaat betalen van de omschakelingen die we moeten doen en de gevolgen van het sanctiebeleid van de overheid die momenteel schering en inslag zijn. De tussenhandel boekt zijn kosten wel door. En dat gaat makkelijker in de keten naar beneden dan omhoog Cornelis.

Of registreer je om te kunnen reageren.