Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Vleeskuikensector neemt initiatief ammoniakreductie

Pluimveehouder Fokke Voorhorst liet zijn buizenverwarming meten op ammoniakemissie. Het systeem is nu erkend emissiearm.

Voor vleeskuikenstallen met een buizenverwarmingssysteem geldt vanaf woensdag 12 april de emissiewaarde voor ammoniakuitstoot van 0,012 kilo Ammoniak (NH3) per dierplaats per jaar. Voorhorst heeft in het Friese Surhuizum vier stallen met 74.000 traag groeiende vleeskuikens. In zijn stallen werkt hij met een houtkachel en een buizenverwarmingssysteem in combinatie met lengteventilatie. Samen met adviseur Wim Hoeve nam Voorhorst het initiatief om namens acht pluimveehouders het aloude buizenverwarmingssysteem officieel te laten meten op ammoniakemissie.

Fokke Voorhorst, vleespluimveehouder met buizenverwarmingssysteem in de stal.
Fokke Voorhorst, vleespluimveehouder met buizenverwarmingssysteem in de stal.

Op welk moment kwam u op het idee om als pluimveehouder een nieuwe emissiefactor aan te vragen?

“Ik zou mijn stalinrichting moeten vervangen door een erkend systeem, terwijl ik ervan overtuigd was dat het buizenverwarmingssysteem minstens zoveel ammoniak reduceert als bestaande en erkende circulatiesystemen die wel op de RAV-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij) stonden. Vanaf het moment dat het buizenverwarmingssysteem in de stallen is geïnstalleerd, merkte ik dat het klimaat in de stal verbeterde. Sinds het buizenverwarmingssysteem hebben de vleeskuikens minder luchtwegproblemen en proest dan voorheen. Er is minder luchtverplaatsing dan met het gebruik van heteluchtkanonnen en het is een drogere warmte. Door de rust in de stal hoor je de kuikens ook beter; er is geen omgevingslawaai.”

Buizenverwarming erkend emissiearm
Pluimveehouders hebben vanaf woensdag 12 april een extra keuze voor een nieuw emissiearm systeem voor ammoniakreductie. Voor vleeskuikenstallen met een buizenverwarmingssysteem geldt een emissiewaarde voor ammoniakuitstoot van 0,012 kilo Ammoniak (NH3) per dierplaats per jaar. De wijziging van de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV-lijst) is gepubliceerd in de Staatscourant.

Voor traditionele, niet-emissiearme vleeskuikenstallen geldt een emissie van 0,080 kilo NH3 per dierplaats per jaar. Met buizenverwarming is dus een ammoniakreductie van 85% te behalen ten opzichte van een traditionele stal. Daarnaast is er voor opfokvleeskuikenouderdieren een afgeleide emissiefactor berekend van 0,144 kilo NH3 per dierplaats per jaar.

Hoe bent u te werk gegaan?

“Eerst heb ik geïnventariseerd hoeveel pluimveehouders mee wilden investeren in een erkenning van het buizenverwarmingssysteem. In het noorden van Nederland werken veel grotere pluimveehouders met dit verwarmingssysteem. Lang niet alle pluimveehouders wilden meedoen aan het project; een aantal hadden onder druk van de gemeente al flink geïnvesteerd in andere emissie reducerende technieken.”

Wat waren de kosten?

“De investering voor het gehele traject heeft ons gezamenlijk bijna € 93.000 gekost. Deze kosten hebben we onder de deelnemende pluimveehouders per kuikenplaats (in totaal 500.000 kuikens) verdeeld. Daarnaast heeft SKOV, het Deense bedrijf gespecialiseerd in klimaatoplossingen, 30% van de kosten op zich genomen. Toen het bekend was dat de erkenning rond zou komen, hebben een aantal pluimveehouders die niet meededen aan het project, toch nog een bijdrage gestort.”

Wat heeft het traject u opgeleverd?

“Het heeft me naast de nodige frustraties toch vooral persoonlijke voldoening opgeleverd. Het volledige traject heeft ruim zes jaar geduurd. Maar het organiseren en bijeenbrengen van de collega-pluimveehouders heeft mij ook veel energie opgeleverd, doordat het nieuwe uitdaging was.

Een groot voordeel is dat we nu het buizenverwarmingssysteem waar ik meer dan tevreden over ben, kan blijven gebruiken in de stallen. De Wesselman-kachels en de Imago-kokers kunnen nu weg, wat een groot gemak oplevert bij de schoonmaak van de stallen. En ook de nieuwste stal behoeft geen aanpassingen meer, wat een besparing van € 20.000 oplevert.”

Laatste reacties

 • wadevries

  Gefeliciteerd Fokke met dit resultaat, goed voorbeeld van samenwerking en doorzettingsvermogen. Groet buurman

 • Probe

  Dit is ondernemen. Echt geweldige actie vanuit de sector.
  Nu zal de prijs van warmtewisselaars ook fors onderuit gaan.

 • Cornelis61

  Super initiatief. Gefeliciteerd. Ik heb het in Duitsland veel gezien en het werkt uitstekend.

 • HeinCarien

  Gefeliciteerd kerel en complimenten voor je inzet

 • voorho

  Vooral fijn om complimenten van collega's te krijgen. Dank.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.