Pluimveehouderij

Achtergrond

Franse eendenhouderij staat weer stil

Om de vogelgriep onder controle te krijgen, heeft het Franse landbouwministerie opnieuw een verplichte leegstand van zes weken afgekondigd. Veel fokkers of mesters van eenden vragen zich af of hun sector nog toekomst heeft.

Het Franse ministerie voor landbouw heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een verplichte leegstand van zes weken afgekondigd. Volgens de laatste telling van het ministerie zijn 485 bedrijven in het zuidwesten van het land besmet geraakt. Die telling is echter alweer van bijna een week geleden, zodat de stand inmiddels zeker boven de 500 is gekomen. Tot nu toe komen er wekelijks enkele tientallen besmettingen bij, hoewel het tempo wel afneemt.

Het ministerie heeft ook meegedeeld dat inmiddels meer dan vier miljoen dieren zijn geruimd, óf omdat er daadwerkelijk sprake was van een besmetting, óf uit preventie. In verreweg de meeste gevallen gaat het om eenden. Daarnaast zijn ook kippen, kalkoenen en parelhoenders het slachtoffer geworden. Frankrijk telt daarnaast overigens ook al 55 besmettingen onder wilde vogels, in verschillende delen van het land.

Geen nieuwe kuikens of eenden binnenhalen

Minister Le Foll heeft nu aangekondigd dat eendenhouderijen in vijf departementen van 17 april tot en met 29 mei geen nieuwe kuikens of eenden binnen mogen halen. Tijdens die zogenaamde vide sanitaire – zeg maar sanitaire leegte – moeten alle bedrijven in een uitgestrekt gebied worden gereinigd en ontsmet, in een ultieme poging het virus uit te roeien. Ook vorig jaar, toen er in dezelfde streek eveneens op uitgebreide schaal vogelgriep heerste, is er een dergelijke leegstand geweest, zodat de meeste fokkerijen of mesterijen nu voor de tweede keer worden getroffen. Hoewel de schade daarmee verder oploopt, ziet Christophe Barrailh, voorzitter van de organisatie voor de foiegrasindustrie Cifog, toch een lichtpuntje: “We weten nu in ieder geval wanneer we weer kunnen beginnen.”

Zijn collega Christophe Mesplède van de bond van familieboerderijen Modef is minder optimistisch. “Laten we die datum voor het weer starten eerst afwachten. Wat het belangrijkste is, is dat er nu zo snel mogelijk psychologische hulp komt voor de getroffen producenten. Die zijn echt aan het eind van hun Latijn. Daarnaast moet er financiële steun komen, want na een nieuwe stilstand is de financiële situatie ook dramatisch.”

Regering zonder Le Foll

Vorig jaar kondigde Le Foll aan € 300 miljoen uit te trekken om de fokkers en mesters, maar ook de verwerkende industrie, schadeloos te stellen. Dit jaar heeft de bewindsman nog geen bedragen genoemd. Dat wordt kort dag, want eind deze maand kiezen de Fransen een nieuwe president, wat in dit land altijd direct een nieuwe regering betekent, waarin Le Foll zeker niet zal terugkeren.

Veel professionele eendenhouders geloven ondertussen niet dat de leegstand zelf voldoende zal zijn. Zij wijzen erop dat er in de regio ook tientallen kleine boeren of hobbyboeren zijn, die buiten een aantal eenden hebben rondlopen.

Maandelijkse lasten van € 3.000

Dat is ook de mening van Lionel Candelon, een van de mannen achter de onlangs opgerichte actiegroep ‘Les Canards en colère’, ofwel ‘woedende eenden’. “De leegstand van vorig jaar heeft al laten zien dat het niet werkt. Zeker veertig bedrijven, die toen volledig geruimd en ontsmet zijn, zijn dit jaar net zo goed weer besmet geraakt. De financiële toestand waarin veel van mijn collega’s verkeren, is werkelijk dramatisch. Velen hebben maandelijkse lasten van zo’n € 3.000 en hebben sinds november, toen het virus voor het eerst opdook, geen cent meer aan inkomsten ontvangen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.