Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs trekt verder aan richting Pasen

Met Pasen voor de deur is de vraag naar eieren goed.

Dat zorgt opnieuw voor een stijging van de prijzen. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 23 cent naar € 8,03 per 100 stuks. Bij kooi-eieren was er minder ruimte voor een hogere prijs. Deze notering ging met 3 cent omhoog naar € 6,19 per 100 eieren.

Voldoende aanbod

Het aanbod aan scharreleieren is voldoende en de eieren vinden vlot hun weg op de markt. De vraag vanuit de retail is, met het oog op Pasen, goed en dat zorgt voor een positieve stemming in de markt. Ook bestellingen vanuit het kleinere segment zoals marktkooplui waren een stuk groter dan in een reguliere week.

Industrie wacht af

De industrie is, zoals altijd in de weken voor Pasen, wat terughoudend. Zij zien het prijsniveau van de eieren wekelijks oplopen en bestellen alleen de broodnodige eieren. De grotere bestellingen komen naar verwachting pas weer na Pasen. De industrieën hopen dat de eieren dan weer wat goedkoper worden.

Oekraïne richt zich op Afrika

De export richting derde landen, voornamelijk naar het Midden-Oosten en Afrika, is stroef. Vanuit de Verenigde Staten gaan veel eieren naar landen in het Midden-Oosten en Oekraïne richt zijn pijlen op Afrika. Het is lastig om op dit moment een voet aan de grond te krijgen in de exportmarkt.

Nu het paaseffect langzaam wegebt, zitten er niet veel meer prijsstijgingen in het vat. Handelaren verwachten zelfs dat de prijs van kooi-eieren zakt.

Prognose: stabiele prijs scharrel.

Of registreer je om te kunnen reageren.