Pluimveehouderij

Achtergrond

Paasstemming zorgt voor vriendelijke markt

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram steeg deze week met 16 cent naar € 6,28 per 100 stuks.

Dat is € 1,28 minder dan vorig jaar vijf weken voor Pasen, en € 1,15 minder dan gemiddeld in de vergelijkbare week in de laatste twaalf jaar. De richtprijs van witte kooi-eieren in deze gewichtsklasse steeg deze week met 18 cent naar € 5,58. Dat is 17 cent meer dan in 2016 vijf weken voor Pasen, maar 32 cent minder dan in de laatste twaalf jaar evenveel weken voor Pasen.

Eierhandelaren omschrijven de afgelopen handelsweek als ‘vriendelijk’. Op alle markten – binnenland, buitenland, retail, horeca, industrie en ververijen/kokerijen – liepen de eieren goed weg. Bij de retail waren wat acties waardoor in de loop van de week scharreleieren op de vrije markt weg waren. Een enkele handelaar verbaasde zich daardoor wat over de verhoging van de notering, die hij hoger had verwacht.

In Duitsland noteerde de Weser Ems een hogere prijsstijging dan de Amsterdamse Grossiers Index en de NOP-richtprijs. Maar Weser Ems reageert wel vaker spontaan en impulsief, zo zei een handelaar. Ook wel naar beneden.

Richting Pasen wordt een verdere verhoging van de prijs verwacht, van enkele dubbeltjes. Eierhandelaren zijn al bezig zich in te dekken door wat voorraad op te bouwen voor de verhoogde afzet, met het oog op Pasen. Daardoor loopt de ‘prijsbeleving’ op. De laatste weken voor Pasen worden de meeste eieren verpakt en uitgeleverd. Daarna volgt een terugval.

Prognose: stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.