Pluimveehouderij

Achtergrond

Nederland koploper bij EU in- en uitvoer

Nederland voerde ook in 2016 van alle EU-landen het meeste pluimveevlees in en uit.

Van alle pluimveevlees verliet een kwart via Nederland de EU en 41% van de totale EU invoer van pluimveevlees kwam via ons land de gemeenschap binnen. Ook bij de uitvoer van eieren en eiproducten voerde Nederland de lijst aan met 34%. Bij de invoer van eieren en eiproducten stond Nederland op een bescheiden 7e plaats met 3%. Dit blijkt uit cijfers van RVO.nl gebaseerd op overzichten van de Europese Commissie.

Bij de uitvoer van pluimveevlees – vorig jaar 1.504.568 ton – ging het vooral om bevroren vlees zonder been (17%), bevroren hele vleugels (17%) en bevroren vleugels (12%). Na Nederland waren Frankrijk (18% van de EU-uitvoer) en Polen (17%) de grootste uitvoerlanden.

Bij de invoer van pluimveevlees – vorig jaar 835.889 ton – ging het om gezouten filet (33%), gekookt pluimveevlees (31%) en bevroren filet (10%). Belangrijkste herkomstlanden waren Brazilië (54% van de EU-invoer) en Thailand (35%). Na Nederland waren het Verenigd Koninkrijk (31% van de EU-invoer) en Duitsland (16%) de belangrijkste invoerlanden.

Bij de uitvoer van eieren en eiproducten uit de EU was Nederland (34%) ook lijstaanvoerder, gevolgd door Italië (21%) en Frankrijk (11%). Het ging bij de EU-uitvoer – vorig jaar 246.901 ton – om gedroogd eiwit (43%), consumptie-eieren (42%) en gedroogd eigeel (5%).

Positie Nederland sterk

In vergelijking met 2015 is de positie van Nederland en andere landen in de top 3 van de in- en uitvoer van pluimveevlees en eieren en eiproducten vrijwel niet veranderd. Ten opzichte van de paar jaar ervoor is de positie van Nederland bij de uitvoer van pluimveevlees versterkt en is die van Frankrijk wat minder geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.