Pluimveehouderij

Achtergrond

Markt conceptkuikens in twee jaar tijd voorzien

De rek is uit het segment voor trager groeiende kuikens. De supermarkten zijn bijna geheel over op traag groeiende kip. Voor pluimveehouders breekt een periode aan van optimalisatie, waarbij kostprijs weer nadrukkelijker in beeld komt, voorziet Rabobank.

De markt voor vlees van traag groeiende vleeskuikens is voorlopig voorzien. Dat schrijft Rabobank in zijn eerste kwartaalupdate van 2017 over de pluimveehouderij. Deze conclusie wordt onderschreven door ingewijden in de pluimveesector. Rabobank schat dat 35 tot 40% van de beschikbare stalruimte in Nederland wordt benut voor de productie van conceptvlees.

Het is niet zo dat het tussensegment pluimveevlees is overvoerd, zeg Henri Bel, technisch commercieel manager van fokkerijbedrijf Hubbard. Zijn indruk is dat het aanbod goed is afgestemd op de vraag. Maar voor pluimveehouders die willen beginnen met de productie van conceptvlees, is voorlopig geen plaats.

Enorme vlucht in twee jaar tijd

In twee jaar tijd heeft het tussensegment voor pluimveevlees een enorme vlucht gemaakt. Supermarkten en toeleveranciers waren overeengekomen dat uiterlijk in 2020 al het pluimveevlees voldoet aan de richtlijnen van de Kip van morgen. Volgens Bel is begin 2017 minstens 90% van het vlees in de Nederlandse supermarkten conceptkip. De laatste 10% komt er dit jaar bij.

Het is niet zo dat de rek volledig uit het tussensegment voor pluimveevlees is. Toekomstige groei in het segment trager groeiende kip moet komen door de vraag van keukens en kantines van bedrijven en instellingen, de zogeheten foodservice. Een ander groeisegment is die van grote restaurantketens die overgaan op vlees van conceptkippen. De markt voor conceptvleeskuikens zal daarom op termijn stapsgewijs verder groeien, zodra de foodservice en restaurantketens op grote schaal conceptvlees vragen.

‘Export op grote schaal onwaarschijnlijk’

De kans dat vlees van conceptkuikens op grote schaal wordt geëxporteerd, lijkt betrokkenen in de sector onwaarschijnlijk. In omringende landen wordt ook gewerkt aan een tussensegment. Het meest voor de hand liggend is in dit verband dat bijvoorbeeld Duitse supermarkten conceptkuikenvlees van eigen bodem in het schap leggen. Duitsers hechten aan vlees van Duitse herkomst.

Bel is niet bang dat overproductie ontstaat van het conceptkuikenvlees. Volgens hem is er goede regie in de pluimveevleesketen, om te voorkomen dat te veel vlees van trager groeiende kippen op de markt komt. Niettemin komt er na een periode van enorme groei in het conceptvlees, een periode aan van optimaliseren, schrijft Rabobank. De kostprijs gaat weer een grotere rol spelen bij de conceptvleeskuikens.

Of registreer je om te kunnen reageren.