Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Goede vraag zorgt voor stijging eierprijs

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram is licht gestegen.

De prijs ging met 9 cent omhoog naar € 6,12 per 100 stuks. Ook de NOP-richtprijs voor kooi-eieren ging weer wat omhoog. Deze prijs staat na een stijging van 13 cent op € 5,36 per 100 stuks.

Het loopt allemaal wat vriendelijker in de eierhandel deze week. De vraag vanuit de retail trekt aan en dat zorgt ervoor dat het aanbod aan eieren zijn weg goed vindt op de markt. Ook de industrie is wat meer aanwezig in de markt en heeft ook wat meer eieren nodig. Dat ondersteunt de eierprijzen.

Prijzen in heel Europa omhoog

Maar niet alleen in Nederland staat de markt er goed voor. In heel Europa gaan de prijzen omhoog. Zowel in Frankrijk, Spanje als in Polen zijn hogere eierprijzen te zien. De vraag naar eieren is goed en het aanbod is, zeker aan kooi-eieren, niet aan de ruime kant.

Export moeizamer

De export van eieren naar derde landen is wel wat moeizaam. Vanuit de Verenigde Staten en Oekraïne komen veel goedkope eieren op de markt. Dat maakt het lastig om eieren af te zetten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Afrika.

Aantrekkende vraag richting Pasen

Voor de komende weken worden opnieuw hogere prijzen verwacht. De vraag trekt verder aan in de weken richting Pasen.

Prognose: prijs stijgt.

Eén reactie

  • b.brink1

    'Goede vraag' en 'licht gestegen' rijmt voor mij niet met elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.