Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Uitblijven exportvergunning drukt op pluimveeprijs

Pluimveeslachters vrezen dat ze pas eind mei, begin juni weer kunnen exporteren naar derde landen.

Een leghennenbedrijf dat door vogelgriep is getroffen, heeft nog geen derde reiniging en ontsmetting uitgevoerd. Daardoor is dit bedrijf nog niet ‘schoon van vogelgriep’, waardoor Nederland niet de status vogelgriepvrij krijgt.

Vanaf het moment dat Nederland deze status wel heeft, duurt het drie maanden voordat weer kippenvlees mag worden geëxporteerd. Zo lang dat niet kan, zal dit zorgen voor druk op de prijzen. Hoe langer het leghennenbedrijf wacht met de derde reiniging en ontsmetting, hoe groter de kans wordt dat pluimveehouders- en verwerkers dit uiteindelijk in de portemonnee voelen.

Vleeskuikenmarkt in evenwicht

Deze week verandert er echter nog weinig aan de handel in vleeskuikens. De vleeskuikenmarkt is al weken in evenwicht en dat is deze week niet anders. De vrije prijzen komen wederom niet van hun plek. Voor dieren boven de 2.600 gram betekent dit nog altijd maximaal €0,83 per kilo, terwijl voor kippen tussen de 2.000 en 2.600 gram en alle kippen tot aan de 2.000 gram, maximaal €0,86 per kilo wordt betaald.

Het aanbod aan levende kuikens is niets te ruim. Slachterijen hebben hier en daar nog wel ruimte in de slachtprogramma’s. In de vleeshandel blijft het echter een moeizaam verhaal. De afzet van poten en filets is er wel, maar de prijzen in de vleeshandel blijven op een laag niveau acteren, waardoor een stijging aan de inkoopkant niet haalbaar is.

BCP en VCN niet in beweging

De Basiscontractprijs (BCP) en de Vernieuwde Basiscontract Notering (VCN) kwamen, evenals de vrije prijzen, niet in beweging. De BCP bleef staan op €0,55 per kilo, terwijl de VCN op €0,8075 staat. In België moest de ABC-notering een stapje terug doen. De prijs zakte met 1 cent naar €0,84 per kilo. Vorige week ging die prijs nog met 1 cent omhoog.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • siebe66


  dit moest niet kunnen. zo,n bedrijf moet zo snel mogelijk aan alle regels voldoen.
  dit kost de sector onnodig geld
  misschien de rekening bij het bewuste bedrijf neerleggen?

 • Barneveldsei

  Lijkt mij een fout in de regelgeving.
  Kippen zijn geruimd, stal is leeg en 1 x ontsmet. Er is nu geen besmetting gevaar. De 2e en 3e ontsmetting is alleen voor het opnieuw op mogen zetten van een nieuwe koppel kippen. De ambtenaren hebben ons een oor aan genaaid of snappen het zelf niet waar ze mee bezig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.