Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijs scharreleieren doet klein stapje terug

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram is met 4 cent gedaald. De prijs staat nu op €5,96 per 100 stuks.

Daarmee valt de prijsdaling een stuk minder zwaar uit dan gevreesd. Omdat vrije-uitloopeieren nu als scharreleieren moeten worden verkocht, werd een aanzienlijke groei van het aanbod verwacht. Dat effect bleef uit.

Hoewel handelaren melden dat de afzet van eieren best aardig liep, ging er toch iets van de noteringen af. Daarin speelt het extra aanbod door de afwaardering van vrije-uitloopeieren wel een rol. Supermarkten die normaal gesproken de schappen vullen met vrije-uitloopeieren, kiezen nu - deels noodgedwongen - voor scharreleieren. De meeste consumenten hebben weinig moeite met het kopen van andere eieren, zo is de inschatting van handelaren.

Ook de industrie had weer meer interesse in eieren, deze week. Zowel kooi- als scharreleieren werden goed gevraagd door de eierproductenindustrie. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren in de klasse 62/63 gram ging dan ook met 13 cent omhoog naar €5,02 per 100 stuks. Handelaren geven aan dat de koopinteresse vanuit de industrie een belangrijke rol speelt in een stevige bodem in de eiermarkt. In de voorbije weken hield de industrie zich juist wat afzijdig in de markt.

De verwachting is dat de markt volgende week weinig verandering zal laten zien. De onzekerheid rondom de afwaardering van vrije-uitloopeieren blijft, maar de impact op de noteringen is minder groot dan gevreesd.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.