Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijs scharrel- en kooi-eieren laat stijging zien

De NOP-richtprijzen voor eieren zijn deze week gestegen. De richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram ging met 7 cent omhoog naar € 6,03 per 100 stuks.

De prijsstijging bij kooi-eieren was wat ruimer. De richtprijs voor deze eieren in de klasse 62/63 gram steeg met 18 cent naar € 5,20 per 100 stuks.

Handelaren melden dat de vraag naar scharreleieren goed was deze week. Supermarkten vragen meer van deze eieren, nu vrije-uitloopeieren nauwelijks beschikbaar zijn. Bovendien gaan vrije-uitloopeieren die nog beschikbaar zijn naar de industrie. In de supermarkten zijn grotendeels alleen nog maar scharreleieren te vinden. Dat ondersteunt de handel en de prijzen voor deze eieren.

Door de hoge prijzen van kooi-eieren in omringende landen, gaan ook de noteringen in Nederland wat omhoog. De industrie blijft rustig met het afnemen van deze eieren en koopt alleen het broodnodige. De afzet richting bijvoorbeeld horeca loopt zeer vlot. Dat zorgt ook voor de stijging van de prijzen voor kooi-eieren.

De verwachting is dat de prijzen ook volgende week een nieuwe stap omhoog kunnen zetten.

Prognose: licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.