Pluimveehouderij

Achtergrond

Onzekerheid groeit in eierhandel

De onzekerheid door het afwaarderen van vrije-uitloopeieren tot scharreleieren hangt deze week als een donkere wolk boven de eierhandel.

Het aanbod aan scharreleieren zal daardoor toenemen. Het is echter de vraag hoe de consument zal reageren. Omdat de retail nog wel wat voorraden heeft aan vrije-uitloopeieren, zal de consument naar schatting pas eind volgende week verschil merken in de schappen in de supermarkt.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram komt deze week nauwelijks van zijn plek. De prijs voor 100 eieren zakte met 1 cent naar exact €6. Bij de NOP-richtprijs voor kooi-eieren in de klasse 62/63 gram kwam er juist 1 cent bij. De prijs voor 100 stuks staat nu op €4,89.

Handelaren melden dat de afzet richting de retail goed was deze week. Er is genoeg vraag en het aanbod aan eieren kan vlot in die vraag voorzien. De verkopen richting de industrie vielen wederom wat tegen. De industrie bestelt eigenlijk al weken alleen de broodnodige eieren en houdt zich verder rustig in de handel.

De export van eieren verliep iets minder vlot dan een week eerder, maar alsnog gingen vrij veel eieren richting belangrijke exportgebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Wel komt er op de exportmarkten wat meer concurrentie. Met name vanuit Oekraïne worden wat meer eieren aangeboden.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.