Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs komt nauwelijks in beweging

‘Saai’, ‘niet spannend, wel vriendelijk’; eierhandelaren zijn eensgezind over handel deze week.

De rustige handel resulteert in nagenoeg stabiele prijzen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram blijft staan op € 6,03 per 100 kilo, terwijl de richtprijs voor kooi-eieren in dezelfde gewichtsklasse met 3 cent stijgt naar € 5,23 per 100 eieren.

Het aanbod aan kooi- en scharreleieren is zeker niet ruim deze week. Van een tekort is ook geen sprake. De markt is behoorlijk in balans. De vrije-uitloopeieren die nu als scharreleieren op de markt komen, hebben nauwelijks een verstorend effect. De eieren vinden hun weg wel richting de retail en industrie.

De vraag vanuit de retail was goed deze week, terwijl ook vanuit de industrie voldoende koopinteresse was. Ververijen en kokerijen melden zich ook wat meer in de markt, met het oog op Pasen, hoewel nog ruim anderhalve maand weg.

De verwachting is dat de eierprijzen richting Pasen nog een aantal stappen omhoog zetten. De vraag neemt toe, terwijl het aanbod niet heel ruim wordt geschat. Dat biedt ruimte voor hogere eierprijzen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.