Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kippen kijken vanuit de boerderijwinkel

Gert-Jan en Anita Lagerweij hebben naast hun legpluimveebedrijf een pakstation om een deel van hun eieren via hun boerderijwinkel particulier te verkopen en af te zetten bij supermarkten, winkeliers en horeca in de regio.

De boerderijwinkel van Gert-Jan en Anita Lagerweij staat nog vol met bloemen. Ontvangen tijdens de besloten open dag eerder deze maand ter gelegenheid van de ingebruikname van hun twee nieuwe kippenstallen.
Artikel gaat verder onder de foto‘s.

Gert-Jan Lagerweij (35), woonplaats: Buurmalsen (Gld.). Gert-Jan heeft met zijn vrouw Anita (38) een legkippenbedrijf met ongeveer 45.000 legkippen. Namen begin oktober twee nieuwe stallen met grote overdekte uitloop in gebruik, nadat in juni 2016 twee stallen waren afgebrand. Verkopen deel van de eieren in eigen boerderijwinkel, alsook allerlei streekproducten, zoals aardappelen, groeten, fruit, sappen, jam, honing, eierdrank, kaas en pluimveevlees. Foto's: Hans Bijleveld
Gert-Jan Lagerweij (35), woonplaats: Buurmalsen (Gld.). Gert-Jan heeft met zijn vrouw Anita (38) een legkippenbedrijf met ongeveer 45.000 legkippen. Namen begin oktober twee nieuwe stallen met grote overdekte uitloop in gebruik, nadat in juni 2016 twee stallen waren afgebrand. Verkopen deel van de eieren in eigen boerderijwinkel, alsook allerlei streekproducten, zoals aardappelen, groeten, fruit, sappen, jam, honing, eierdrank, kaas en pluimveevlees. Foto's: Hans Bijleveld

Brand in kippenstallen

Vorig jaar juni brandden hun twee kippenstallen af, kort na middernacht. Een uur na de alarmering vatte ook de tweede stal vlam. De stallen stonden slechts drie meter van elkaar. De brandweer kon niet voorkomen dat ze allebei afbrandden. De oorzaak is zeer waarschijnlijk kortsluiting, maar waar die is ontstaan is niet bekend.

‘Overal waar spanning op staat kan in brand vliegen’

Gert-Jan Lagerweij: “We hadden alle elektrische keuringen op orde. Dat zegt dus niet alles. Dat apparatuur die is uitgeschakeld niet kan gaan branden, klopt dus niet. Overal waar spanning op staat, 12 of 24 volt, ongeacht hoeveel, kan in de brand vliegen, weet ik nu uit eigen ervaring.”

Eén bedrijfsgebouw, waar de eierverwerking plaatsvond en plaatsvindt, bleef gespaard.

Samen opgebouwd

Gert-Jan komt uit een ‘koeienfamilie’, maar had meer liefhebberij in kippen en ging werken als bedrijfsleider op een legpluimveebedrijf. In 2008 kochten Gert-Jan en Anita een kippenbedrijf met 13.000 kippen in twee stallen. Gert-Jan bleef nog drie jaar bedrijfsleider. In 2011 hebben ze de twee stallen gestript, gerenoveerd, verlengd en opnieuw ingericht met volières, voor ongeveer 45.000 dieren. “Alle elektriciteit is toen opnieuw aangelegd. Vroeger waren elektrische installaties veel lichter, er werd toen veel meer met de hand gedaan. Nu veel meer is geautomatiseerd heb je wel tien keer zoveel kabels als vroeger.”

De twee nieuwe stallen zijn ontworpen door Rombou in Zwolle (Ov.) en hebben een fraai aanzicht. De stallen zijn niet symmetrisch en de nok zit niet in het midden. Voorin deze stal zit de boerderijwinkel.
De twee nieuwe stallen zijn ontworpen door Rombou in Zwolle (Ov.) en hebben een fraai aanzicht. De stallen zijn niet symmetrisch en de nok zit niet in het midden. Voorin deze stal zit de boerderijwinkel.

Goede verzekering

Lagerweij had zijn bedrijf goed verzekerd, via een tussenpersoon van TopTeam, en had die verzekering ook up-to-date gehouden. “Onder meer de herbouwwaarde was aangepast aan de tijd.” Die tussenpersoon had hun bedrijfsverzekering ondergebracht bij Klaverblad en de schade netjes en snel voor hen afgehandeld. “We konden nieuw bouwen.”

Nieuwbouw

Na een brand moeten alle vergunningen opnieuw worden aangevraagd. De vergunningverlening verliep vlot en zonder tegenwerking. Daardoor kon Lagerweij in mei beginnen met de herbouw.

Die moest wel aan enkele nieuwe voorwaarden voldoen. Zo moet de mestloods achter een van de stallen, goed voor 5 maanden opslag, nu zijn uitgerust met een luchtwasser. “De allerkleinste die er is, voldoende om alle uitgaande lucht van de mestloods te ontdoen van fijn stof en geur.”

‘We hebben een groter bouwblok aangevraagd’

Voldoende afstand

Lagerweij wilde de twee stallen niet weer zo dicht bij elkaar hebben. Daarom zit er nu 10 meter tussen, met de eierverwerking er tussenin. Hiervoor was wel vergroting van het bouwblok nodig. “Dat is aangevraagd bij gemeente en provincie. We hebben een groter bouwblok aangevraagd via een gemeentelijke gedoogconstructie, vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan.”

In de nieuwe boerderijwinkel verkoopt Anita naast eieren tal van andere verse en gekoelde streekproducten en kadopakketten.
In de nieuwe boerderijwinkel verkoopt Anita naast eieren tal van andere verse en gekoelde streekproducten en kadopakketten.

Beter Leven-keurmerk

De twee nieuwe stallen zijn elkaars spiegelbeeld, de ene meet 25 bij 100 meter, de andere 25 bij 87 meter. Van die 25 meter is 10 meter overdekte uitloop. Daardoor voldoen de stallen aan het Beter Leven-keurmerk 1 ster. Die overdekte uitlopen liggen aan de zijkanten van het bouwblok. Aan die kant is de goothoogte slechts ongeveer 2,8 meter, terwijl die aan de andere kant van de stallen 5 meter is. De 8,5 meter hoge nok zit niet precies in het midden. “Ik heb veel volume in de stallen. Dan heb je een mooiere luchtstroming, kun je beter een fris stalklimaat handhaven en is het in de zomer wat koeler.”

‘Nieuwbouw bood ons de gelegenheid de huisverkoop uit te breiden’

Boerderijwinkel

Vooraan in de langste stal zit een boerderijwinkel en ontvangstruimte van 250 vierkante meter, veel groter en luxer dan het houten huisje van 2 bij 5 meter van waaruit Anita eerder de eieren, aardappelen, groenten, fruit, sappen, jam en honing verkocht. “De nieuwbouw bood ons de gelegenheid de huisverkoop en het assortiment uit te breiden.”

Vanuit de winkel kunnen de klanten door twee grote ramen (van gelaagd brandwerend glas) de kippen zien lopen in de overdekte scharrelruimte.

Afzet eieren

Naast de boerderijwinkel zet Lagerweij ook zijn verse eieren regionaal af bij supermarkten, winkels en horeca. Ook is hij – als enige pluimveehouder – aangesloten bij local2local, een coöperatie met 40 boeren die via een webshop circa 600 producten aanbieden, die een consument kan ophalen bij de dichtstbijzijnde boer.

Vanuit de boerderijwinkel kunnen de klanten de Brown Nick-hennen zien lopen in de 10 meter brede overdekte uitloop.
Vanuit de boerderijwinkel kunnen de klanten de Brown Nick-hennen zien lopen in de 10 meter brede overdekte uitloop.

Bijzonderheden

De twee stallen zijn elk ingericht met drie stellingen van het Bolegg Terrace-volièresysteem van Vencomatic. En voorzien van een Agro Supply-warmtewisselaar. De kabelgoten hangen in de overdekte uitloop (“dat is schoner en de kippen kunnen er niet bij”). In de stallen is brandcompartimentering toegepast tussen stal en technische ruimte en tussen stal en winkel.

Voeren van de kippen gebeurd vanuit het midden van de stal. “Daardoor hebben de kippen sneller voer. In 7 minuten heb ik een hele stal gevoerd.”

Pakstationhouder

Voor de eierverzameling heeft Lagerweij nu nog één Staalkat Farmpacker, binnenkort komt daar een tweede (gereviseerde) bij. Met een weger, die de eieren voor eigen verkoop/afzet – veelal de kleinere en de grotere – en de eieren die naar het pakstation gaan – de gangbare gewichten – van elkaar scheidt. De eieren voor eigen afzet gaan op kartonnen trays, die voor het pakstation op kunststof trays. Een Cobot-palletizer zet de stapels volle eiertrays op verschillende pallets.

Voor de eierenverkoop zijn ze sinds een jaar of vier ook pakstationhouder. Dat kost een paar duizend euro per jaar en betekent ook een keer of zes per jaar een onaangekondigde controle. Op onder meer de administratie van de eierstromen.

Merknaam Lagerweij Eieren

Bij de eigen eierverkoop zetten Gert-Jan en Anita in op ‘vers’. Hun eigen eieren zitten in een doosjes met een mooie verpakking en logo. “Die merknaam Lagerweij Eieren willen we nog meer ontwikkelen, de verpakking mooier en informatiever maken. Dat verhoogt de kostprijs, maar stimuleert ook de verkoop.”

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.