Pluimveehouderij

Achtergrond

Afscheid van de BCP-notering vleeskuikens

Vleeskuikennotering BCP wordt per januari definitief opgevolgd door de VCN. In de praktijk spelen eigen noteringen van slachterijen een steeds grotere rol.

Het einde van de basiscontractprijs (BCP) voor vleeskuikens is in zicht. Over 5 weken verschijnt de laatste BCP-notering, in de week van 22 januari. De BCP was zover weggelopen van de daadwerkelijke uitbetalingsprijs, met toeslagen van ruim de helft van de basisprijs, dat de 7 pluimveeslachterijen achter de notering begin dit jaar besloten een nieuwe notering te lanceren: de vernieuwde basiscontractnotering (VCN). Na een jaar naast elkaar te hebben gelopen om iedereen de kans te geven contracten over te zetten valt volgende maand definitief het doek voor de BCP.

VCN ruim 25 cent boven BCP

Wie kijkt naar de beweging van de 2 basisnoteringen over het afgelopen jaar kan concluderen dat ze aardig in dezelfde pas lopen, met als grote verschil dat de VCN structureel ruim 25 cent boven de BCP ligt. Vergeleken met de vrije Barneveld-notering en de Belgische Deinze-notering bewegen de Nederlandse basisnoteringen weinig mee met de marktontwikkelingen, de nieuwe VCN net zomin als de oude BCP.

Tevreden

De 7 pluimveeslachterijen achter de BCP en VCN (Van Miert, Heijs, Van den Bor, Frisia Food Group, GPS, Esbro en Clazing) zeggen tevreden te zijn met het verloop van de nieuwe notering. “De opzet van de VCN was om een notering te hebben die dichter bij de werkelijke uitbetalingsprijs staat dan de BCP, die niet meer representatief was door haar torenhoge toeslagen. Dit lijkt geslaagd,” aldus de slachterijen in een gezamenlijke reactie.

Veel eigen noteringen

In de praktijk zijn er afgelopen jaar veel eigen noteringen van slachterijen bijgekomen waarop een groot deel van de kuikens verhandeld wordt. De gemiddelde contractprijs verliest daardoor aan gewicht. Clazing, Esbro en Frisia Food publiceren allemaal sinds dit jaar hun eigen notering. GPS deed dat al en publiceert een eigen vernieuwde notering. Daarnaast is de opkomst van de conceptkuikens gepaard gegaan met eigen noteringen waarop al deze kuikens ingekocht worden, zoals die van Plukon voor de Goed Nest Kip. Het belang van de gemiddelde contractnotering is daarmee afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.