Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Voedselschandaal grote klap voor 2Sisters Food Group

Het Britse 2Sisters Food Group, in ons land eigenaar van Storteboom, krijgt grote klappen door onthullingen over het sjoemelen met houdbaarheidsdata en onhygiënische toestanden. Het verlies aan omzet loopt snel op, terwijl het imago van de grootste kippenleverancier van Groot-Brittannië een forse klap heeft opgelopen.

Het beeld is weer hetzelfde. Britse media, in dit geval The Guardian en ITV, onthullen een voedselschandaal en alle andere tv-stations, kranten en social media duiken er bovenop. De ene na de andere kop schreeuwt je toe dat 2Sisters Food Group heeft gesjoemeld met kip of kip die in de fabriek op de grond is gevallen weer op de band heeft teruggegooid.

Of er daadwerkelijk gevaar heerst voor de volksgezondheid is onzeker en in ieder geval onduidelijk, maar daarmee is het kwaad voor het voedingsbedrijf al geschied. Alle grote supermarkten waaronder Tesco, Sainsbury’s, Aldi en Lidl alsmede warenhuisketen Marks & Spencer weigeren kip uit de gewraakte fabriek en hebben een ‘diepgaand onderzoek’ aangekondigd. Ook de Food Standards Agency, de Britse NVWA, is begonnen met een onderzoek, hoewel het daar direct aan toevoegt dat er bij een eerste spoedinspectie geen overtredingen zijn geconstateerd. 2Sisters zelf heeft de productie in de gewraakte fabriek zondag noodgedwongen stilgelegd, om ‘eventuele misstanden recht te zetten en het personeel nieuwe trainingen te geven’.

De feiten

The Guardian en ITV hebben gedurende twaalf dagen geheime opnames laten maken in de grootste kippenfabriek van 2SFG in West-Bromwich. Dit is de hoofdzetel van het bedrijf dat met een omzet van € 3,5 miljard naar eigen zeggen de grootste voedselleverancier van het land is. In het filmpje is te zien dat op de grond gevallen kip weer op de band wordt gegooid, maar ook dat medewerkers de etiketten op kratten kip vervangen door labels met een ‘jongere’ slachtdatum. Ook wordt kip van verschillende slachtdata op de band door elkaar gegooid, waarna op het eindproduct de datum van de laatst geslachte kippen wordt vermeld. Tenslotte wordt door supermarkten teruggezonden kip opnieuw verpakt, om met een ‘jongere’ houdbaarheidsdatum in andere kanalen, zoals de verwerkende industrie, te worden verkocht.

De grote Britse supermarkten, alle afnemers van 2SFG, reageerden binnen enkele uren door gewraakte kip uit het schap te halen. Bovendien wil voorzitter Neil Parish van de invloedrijke vaste Kamercommissie voor voeding en plattelandszaken de zaak snel gaan onderzoeken. Dat zou betekenen dat eigenaar Ranjit Singh Boparan, een van de rijkste mannen van het land, die het liefst ver van de schijnwerpers blijft, in het openbaar wordt verhoord.

Fabriek voorlopig stilgelegd

2SFG zelf, ofwel het moederbedrijf Boparan Holdings, stelde in een verklaring dat het de beschuldigingen uiterst serieus neemt. “We hebben nog niet de tijd gehad om het bewijs diepgaand te bekijken, om de feiten vast te stellen. We kunnen echter bevestigen dat hygiëne en voedselveiligheid altijd de hoogste prioriteit krijgen. Wij opereren in een van de striktst gecontroleerde en gereguleerde sectoren in de wereld en krijgen regelmatig onaangekondigd bezoek van de FSA en andere controlerende instanties. Als er echter toch misstanden blijken, dan zullen we geen steen onomgekeerd laten om de zaak te onderzoeken en recht te zetten.” Een dag later moest 2SFG echter een stap verder gaan en de hele fabriek voorlopig stil leggen.

Laatste reacties

  • John*

    eigenlijk zouden we als boeren ook een flinke claim neer moeten leggen bij zulke organisatisch, a het imago van het product krijgt een flinke deuk en b, we houden dieren voor de versproductie, door producten zo opnieuw etiketteren krijgen onze producten minder waarde.. Na elk schandaal denk ik weer hoe belangrijk wordt het dat wij als boeren weer de touwtjes in handen krijgen in de rest van de keten, liefst tot bord van consument toe zodat we niet meer met zulke schandelen geconfronteerd worden.

  • mazzel1

    John
    Het betreft hier ook weer een rotte appel die de hele mand besmet. Helaas komen deze in alle geledingen voor van primaire producent tot grootwinkelbedrijf....

Of registreer je om te kunnen reageren.