Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘Vleeskuikenouderdierenstal zonder poespas gebouwd’

Met de koop van een vleeskuikenouderdierenbedrijf kreeg de boerendroom van Gert en Gerda Wolters in 2011 gestalte. Ze moderniseerden hun bedrijf en nemen binnenkort een nieuwe stal in gebruik.

Gert (44) en Gerda (41) Wolters breiden hun vleeskuikenouderdierenbedrijf in het Overijsselse Lutten uit naar 32.000 dieren, inclusief hanen. Binnenkort nemen ze hun vierde stal in gebruik. Deze stal biedt plaats aan 13.600 ouderdieren. Het bouwwerk is ruim 73 meter lang en 28 meter breed. Gert Wolters vertelt over het bedrijf en de recente uitbreiding.

Hoe bent u er toe gekomen om een verouderd vleeskuikenouderdierenbedrijf te kopen?

“Ik ben boerenzoon. Mijn broer heeft het ouderlijk melkveebedrijf overgenomen. Ik heb altijd in de agrarische sector gewerkt. Ik was medewerker op een boerenbedrijf en werkte later als monteur, maar ik heb altijd de wens gehad om zelf boer te worden. Gerda en ik richtten ons op andere diersoorten. We hebben van alles geprobeerd, zoals eenden, vleeskuikens en kalveren. Telkens werden onze plannen door de banken afgeschoten.”

Waarom lukte het in 2011 wel?

“We werden getipt over een te koop staand bedrijf in Lutten. Gerda en ik besloten er nog één keer vol voor te gaan. We beschouwden het als onze laatste kans om onze droom waar te maken. We hebben er veel tijd en energie in gestoken en hebben een financieel adviseur in de arm genomen. Gelukkig hebben we het voor elkaar gekregen. Mijn jongensdroom is uitgekomen. Deutsche Bank was de enige bank die onze plannen wilde financieren.”

Gert Wolters en zijn vrouw Gerda nemen eind oktober een nieuwe stal voor vleeskuikenouderdieren in gebruik. - Foto: Galama Media
Gert Wolters en zijn vrouw Gerda nemen eind oktober een nieuwe stal voor vleeskuikenouderdieren in gebruik. - Foto: Galama Media

Hoe was de start?

“We zijn er blanco ingestapt. We wisten niets van kippen, laat staan van ouderdieren. Het eerste jaar stond in het teken van keihard werken en ontzettend veel leren. We hebben heel veel hulp gehad van Hans Klein Wolterink, die namens ForFarmers als vraagbaak fungeerde en tijdens de eerste ronde wekelijks op de stoep stond. Het was een pittig jaar. Maar we hebben het ons eigen gemaakt.”

Binnenkort nemen jullie een nieuwe stal in gebruik. Hoe hebben jullie de stalbouw zo snel gerealiseerd?

“We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt. We hebben iedere leegstand aangegrepen om ons bedrijf te moderniseren. Daarbij hebben we een aantal goede jaren gehad, waarin we goed hebben gedraaid. Met de uitbreiding naar 32.000 ouderdieren zetten we een mooie stap. De Rabobank is met ons in zee gegaan. De aanschaf van productierechten was een belangrijke voorwaarde voor het krijgen van de financiering. We hebben 90% van het benodigde aantal rechten gekocht. Dat was een fikse investering.”

Hoe is de stal ingericht?

“We hebben traditioneel gebouwd, zonder poespas. Wel is de stal erg breed. Het zijn eigenlijk twee stallen onder één dak. Daar hebben we voor gekozen, om de ruimte binnen ons bouwblok optimaal te benutten. We hebben de bouw aangegrepen om nog een aantal te zaken te optimaliseren. Zo hebben we een nieuw eierlokaal en is er nu ook een moderne hygiënesluis. Deze ruimtes zijn voorzien van vloerverwarming. Dat is heerlijk. In het vorige eierlokaal kon het ’s winters heel erg koud zijn.”

De nieuwe stal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 6 oktober. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Knappersveldweg 10 in Lutten.
Bekijk ook de fotoreportage

Eén reactie

  • Almagro

    Ze zijn er nog , ondernemers die tegen de verdrukking in hun dromen waar maken. Toppie ! en veel succes met de nieuwe stal !

Of registreer je om te kunnen reageren.