Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Meer en beter presterende vleeskuikens nodig

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden (met dierlijk eiwit) zijn meer vleeskuikens nodig. En ook beter presterende kuikens. Daarvoor is innovatie nodig.

Dit zei pluimveedierenarts Ellis Draaijer van Elanco, dinsdag 17 oktober tijdens de Pluimveerelatiedag van NOP/LTO en het vakblad Pluimveehouderij. Volgens Draaijer zijn 131 miljard kuikens nodig in 2050 – zonder innovatie, gerekend met de huidige prestaties van vleeskuikens. Dat is 134% meer dan het huidige aantal vleeskuikens. Door innovatie voorzien pluimveehouders in 2050 met een 100 miljard kuikens in de behoefte. Momenteel zijn er 56 miljard kuikens. Door innovatie leveren die ruim drie keer zo veel vlees dan 40 jaar geleden; in 1972 groeiden kuikens 73 gram per week, in 2010 243 gram per week.

Beter presterend kuiken, latere uitstoot broeikasgas

Beter presterende kuikens is ook gunstig voor de aarde, want hoe hoger de productiviteit en de efficiëntie, des te lager is de uitstoot van broeigaskassen. Omdat biologische kuikens een 60% hogere CO2-uitstoot hebben dan de reguliere kuikens noemde Draaijer de huidige reguliere kuikens ‘milieukuikens’. Gebruik maken van innovatie in plaats van te kiezen voor (nog) meer kuikens met de huidige prestaties, levert een voerbesparing op van 146,9 miljoen ton (dat komt overeen met treinwagons om drie vierde van de aarde te omcirkelen), een landbesparing van 39,45 mijoen hectaren (de oppervlakte van Duitsland) en een waterbesparing van 293,8 miljard liter (twee keer het jaarlijks verbruik van de inwoners van Parijs).

Laatste reacties

 • miranda

  Eindelijk iemand die het geheel overziet i.p.v. alleen over Nederland te hebben met z n supermarkten die zich laten dicteren door wakker dier.

 • wadevries

  Zijn dit dan ook kuikens die zonder antibiotica kunnen en daarnaast de boeren een goed inkomen kunnen bezorgen?
  De omzet van Elanco lijkt het hoofddoel te zijn van de spreker.

 • mazzel1

  Door de zeer strenge regels op gebied van milieu, antibioticagebruik etc. zullen wij in Nederland NOOIT kunnen concurerren tegen onze collega's uit Oekraine als we ons produkt niet onderscheiden door bijv. kippen te produceren zonder gebruik van anti coccidiose middelen....

 • bobhuizinga

  Ik pas al jaren HG10 toe, dit is op oregano gebaseerd. Het voorkomt darmproblemen. Door een verbetering van het natuurlijk darmflora is de voeropname beter en wordt de groei/ vlees aanzet gestimuleerd. Het mes snijdt aan twee kanten: geen bacterie groei in waterleidingen en een darm vriendelijk anti septisch product. Het is pH basisch dus beter passend in een lichaam. In een zure omgeving past geen zuurstof, geen zuurstof geen leven.

 • pvanboekholt

  De cijfers mbt groei per week kloppen niet: 243 gram per week is zo'n 35 gram per dag. Het zal dus wel 432 of 423 gram per week moeten zijn.

 • WytzeN

  Als we nu eens dat voer van die kippen (graan, soja, mais) verwerken in voedsel voor de mens, zou dat niet gewoon het beste zijn? Dat vlees van die plofkuikens smaakt immers ook maar naar bordkarton. Zonder het te marineren zit er geen smaak aan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.