Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:29 okt 2017

Focus op hennen en werkplezier

Familie Van den Broek bouwde op het oog een gewone Freilandstal. Maar het onderkomen voor een hen die erg goed presteert heeft een aantal bijzondere technieken in zich. Dit levert voordeel op voor de hennen én voor de pluimveehouders zelf.

Het bedrijf van de familie Van den Broek nabij het Veluwse Otterlo treedt naar buiten met haar asperges, pluimvee is echter de eerste tak. “Ik zit nu nog met mijn vrouw Petra (34) en mijn ouders in maatschap, maar op korte termijn gaan mijn vrouw en ik het volledig overnemen van mijn ouders. Dat zijn ouders uit de maatschap gaan stappen, was ook de reden voor het besluit om een nieuwe Freilandstal voor 25.000 leghennen te bouwen. De stal is 97×21 meter en heeft een aantal innovaties die tot nog toe in slechts een paar Nederlandse leghennenstallen zijn toegepast. Voor de nieuwbouw stonden er twee oude traditionele scharrelstallen met een beun op het erf. Wilco van den Broek: “Voordeel was dat we dan ook meteen van de asbest af waren die erop lag. Daar hebben we ook subsidiegelden voor gehad.”

Nieuwe Veko-gelijkdruksysteem

Sinds 1999 werkt Wilco thuis op het bedrijf bij zijn ouders. Zijn ouders hebben hem bij de opzet en ontwikkeling van de nieuwe Freilandstal betrokken uiteraard. “Wij hebben daarbij ook veel hulp gehad van Chris Knippers van broederij Ter Heerdt. Samen met hem zijn we één dag op pad geweest en hebben bij collega’s diverse stallen bekeken.” De familie wilde per se een hoge stal, omdat die luchtiger zijn en je beter zicht op de hennen hebt. Een andere erfbetreder die de familie goed begeleidt met het managen van de hennen is Reino Slingerland, voorlichter bij coöperatie De Valk Wekerom.

Als ventilatiesysteem adviseerde Elektro Van Heerdt hem het Veko Precision-systeem, een zogeheten gelijkdruksysteem. Er zijn nog maar enkele pluimveebedrijven die dit systeem hebben. Door dit nieuwe ventilatiesysteem zit de hen nooit meer in de tocht. Van den Broek: “Bij systemen met rolgordijnen of inlaatventielen aan de zijkant bestaat die kans wel. Het is wel iets duurder, maar als je alles rekent dan valt het nog wel mee. Zeker als je bedenkt wat de voordelen voor zowel de hen als mij zijn. Een stal met een veel schonere lucht en nooit tocht.”

Als ventilatiesysteem adviseerde Elektro Van Heerdt het Veko Precision-systeem, een zogeheten gelijkdruk systeem. - Foto's: Dick van Doorn
Als ventilatiesysteem adviseerde Elektro Van Heerdt het Veko Precision-systeem, een zogeheten gelijkdruk systeem. - Foto's: Dick van Doorn

1.250 hennen meer

Na installatie heeft Elektro Van Heerdt het Veko Precision-systeem slechts één keer hoeven afstellen. En ook de ervaringen van afgelopen zomer waren ronduit prettig. “Op de warmste dagen bleven de hennen liever in de koele stal dan dat ze naar buiten gingen. Dat zegt toch genoeg.”

Het volièresysteem is van Jansen Poultry Equipment (JPE). Ook daarmee heeft de Veluwse leghennenhouder iets bijzonders. Het middelste systeem is namelijk 0,60 meter hoger dan het linker en rechter systeem. Van den Broek: “Dat komt omdat we in het middelste systeem één etage met leefruimte extra hebben. Voordeel is dat we daardoor op termijn ook iets meer hennen mogen houden. Volgend jaar wordt de stal herkeurd en vanaf dan mogen we 1.250 hennen meer houden.”

Het middelste systeem is 0,60 meter hoger dan het linker en rechter systeem. Daardoor ontstaat in het middelste systeem één etage extra leefruimte. Na herkeuring mogen hierdoor 1.250 extra hennen in de stal worden gehouden.
Het middelste systeem is 0,60 meter hoger dan het linker en rechter systeem. Daardoor ontstaat in het middelste systeem één etage extra leefruimte. Na herkeuring mogen hierdoor 1.250 extra hennen in de stal worden gehouden.

Bijzondere mestafvoer

Qua verlichting heeft Van den Broek led-verlichting in het systeem zitten en hangen er onder het systeem en in de stal zelf HR tl-buizen ter voorkoming van grondeieren.

Een ander bijzonder onderdeel van de stal is het Autoshov-mestschuivensysteem uitgevoerd in rvs met kettingaandrijving in combinatie met de Floorbelt, eveneens van Jansen Poultry Equipment. Van den Broek: “Het grote voordeel van dit systeem is dat je geen put hoeft te maken achter ieder systeem. De mest wordt via de mestbanden automatisch naar buiten getransporteerd, naar de mestopslag.” Voordeel van de mestschuiven is zo’n 30% reductie van ammoniak en stof.

De witte Lohmann LSL-Classic hennen op het volièresysteem van Jansen Poultry Equipment (JPE).
De witte Lohmann LSL-Classic hennen op het volièresysteem van Jansen Poultry Equipment (JPE).

Hennen die blijven pieken

De witte Lohmann LSL-Classic hennen werden donderdag 9 maart opgezet. Zes dagen na de open dag op het bedrijf. Van den Broek: “Wij hebben de afgelopen 15 jaar hennen van broederij Ter Heerdt afgenomen. Dat we zo lang bij hen blijven heeft gewoon met de kwaliteit van de hen te maken.” De resultaten van de hen heeft Van den Broek nog niet volledig uitgerekend, maar liggen ruim boven die van de legkalender. Voor de Lohmann LSL-Classic ligt dat op 85 weken op zo’n 385-390 eieren p.o.h. met een gemiddeld eigewicht van 62,5-63,5 g. Het exacte legpercentage op 48 weken weet de Veluwse pluimveehouder wel, dat is 96,5%. “En ze blijven maar op die piek, wat een hen,” lacht hij. “De exacte uitval weet ik overigens ook, dat is op week 48 slechts 0,8%.”

Wilco van den Broek (36) heeft met zijn vrouw Petra (34), vader Gert (71) en moeder Ada (70) een pluimveebedrijf in Otterlo (Gld.)
Wilco van den Broek (36) heeft met zijn vrouw Petra (34), vader Gert (71) en moeder Ada (70) een pluimveebedrijf in Otterlo (Gld.)

Deel eieren via eigen winkel

Sinds 1999 heeft de familie een winkel. Van den Broek: “Wij zijn in 1999 begonnen met asperges en besloten meteen om er ook maar een winkel bij te maken. En dat loopt prima, vooral ’s zomers hebben we veel klanten.” Zodoende kan hij van plusminus zo’n 2.000 hennen de eieren afzetten via zijn eigen winkel. Daardoor krijgt hij 0,15 ct/ei in plaats van de NOP-richtprijs. Voorlopig gaat de Veluwse familie geen stal bijbouwen. Van den Broek: “Het is de bedoeling dat mijn vrouw Petra meer gaat meehelpen op het bedrijf, omdat mijn ouders het rustiger aan gaan doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.